ژئو ممبران پیوسته پلیمری چیست؟

ژئو ممبران پیوسته پلیمری چیست؟

ژئوممبران یک پوشش یا مانع غشایی مصنوعی با درجه نفوذپذیری بسیار کم است که با هر ماده مرتبط با مهندسی ژئوتکنیک به منظور کنترل مهاجرت سیال (مایع یا گاز) در یک پروژه، سازه یا سیستم ساخت بشر استفاده می‌شود. ژئوممبران‌ها از ورقه های پلیمری پیوسته نسبتاً نازک ساخته می شوند، اما می‌توانند از آغشته شدن آسفالت به ژئوتکستایل‌ها، الاستومر یا اسپری‌های پلیمری یا به عنوان ژئوکامپوزیت های قیر چندلایه نیز ساخته شوند. رایج‌ترین نوع ژئوممبران، ژئوممبران پیوسته پلیمری است.

ژئوممبران پیوسته پلیمری:

(انگلیسی: Geomembrane ) به ورق‌هایی گفته می‌شود که بدون نیاز به زیرساخت می‌تواند به عنوان عایق مورد استفاده قرار گیرد. این ورق‌ها که معمولا از پلی اتیلن یا پلی وینیل کلراید (PVC) ساخته می‌شوند با استفاده از جوش حرارتی یا روش‌های دیگر در کنار هم قرار می‌گیرند.

به طور کلی ژئوممبران گونه‌ای از مصالح ژئوسنتتیک می‌باشد که برای عایق‌بندی از آن استفاده می‌شود. این محصول از مواد پلیمری ساخته شده و روند استفاده از آن در پروژه‌های عایق‌بندی به جای سایر محصولات مشابه رو به افزایش است. ژئوممبران نوعی پوشش پلیمری است که در ایران برای عایق‌بندی استخرهای خاکی وسیمانی و مخازن ذخیره آب و مواد شیمیایی استفاده می‌گردد و از عمر مفید نسبتاً طولانی برخوردا است. عایق‌بندی ژئوممبران‌ها بالا بوده به طوری که می‌توان گفت تقریباً نفوذناپذیر هستند.

ژئوممبران پیوسته پلیمری برای استفاده در انواع استخرها مناسب است. برای استخرهای خاکی، نیازی به زیرسازی اضافی نیست. تنها خاک نرم کوبیده شده برای بستر ژئوممبران کفایت می‌کند. همچنین از ورق ژئوممبران می‌توان برای عایق‌بندی مجدد استخرهای عمودی با دیواره های بتنی و سیمانی نیز استفاده کرد.

مزایای ژئوممبران پیوسته پلیمری نسبت به سایر آب بندها

  • کاهش هزینه‌های اجرای استخر ژئوممبران در مقایسه با استخرهای بتنی و یا سنگ وسیمانی
  • زمان اجرای بسیار کمتر برای ساخت استخر ژئوممبران نسبت به استخرهای بتنی
  • عایق‌بندی بسیار بالاتر ورق ژئوممبران پیوسته پلیمری در مقایسه با سایر پوشش‌های متداول
  • نچسبیدن خزه و جلبک به کف و دیواره استخر ژئوممبران به طوری که استفاده از آن برای مخازن ذخیره آب شرب کاملاً استاندارد و متداول است
  • مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی (مانند نور آفتاب، یخ زدگی و …) و عوامل بیولوژیکی

کاربردهای ورق ژئوممبران پیوسته پلیمری

اگر چه ورق ژئوممبران بیشتر برای عایق‌بندی استخر ذخیره آب استفاده می‌شود، اما این محصول کاربردهای زیادی در صنعت، کشاورزی و دامپروری دارد. از آن جمله می‌توان موارد زیر را بر شمرد:

  1. پوشش استخرهای خاکی جهت ذخیره آب (مصارف کشاورزی، طیور و دامپروری)
  2. پوشش آب‌انبارها و مخازن سر بسته (مخازن ذخیره آب شرب روستایی، آب‌انبار مرغذاری و امثال آن‌ها)
  3. عایق‌بندی مجدد استخرهای سیمانی و بتنی توسط ژئوممبران به منظور کاهش نفوذپذیری و افزایش راندمان بهره‌برداری
  4. پوشش دهی تالاب‌ها و دریاچه‌های مصنوعی
  5. عایق‌بندی استخرهای پرورش ماهی، میگو و سایر آبزیان
  6. پوشش مخازن ذخیره مواد نفتی و شیمیایی  (مانند استخرهای لیچینگ معادن، مخازن ذخیره روغن صنعتی)
  7. پوشش‌دهی کانال‌های انتقال آب، فاضلاب و زه آب

روش‌های تولید ورق ژئو ممبران پیوسته پلیمری:

در کارخانه‌ها برای تولید ژئوممبران‌ پیوسته پلیمری از یکی از پروسه‌های: روزن‌رانی (Extrusion)، غلتک‌زنی و پخش اندود (Spread coating) استفاده می‌گردد.

تولید ژئوممبران در فرآیند روزن‌رانی:

روزن رانی روشی است که در آن پلیمر مذاب به صورت ورقه‌های غیر مسلح از پروسه مرحله اول خارج می‌شود و بلافاصله پس از خروج، هنگامی که ورقه ژئوممبران هنوز گرم است، از طریق غلتک‌زنی به یک لایه الیافی متصل و یکپارچه می‌گردد.

موادی که در این روش مورد استفاده قرار میگیرند ترکیب پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سنگین به نسبت 40 / 60 هستند . در این روش مناسب ترین گرید پلی اتیلن سنگین EX3 یا همان P80 ( ایکس تری ) و پلی اتیلن سبک گرید LLD209  می‌باشند.

تولید ژئوممبران پیوسته پلیمری به روش غلتک زنی:

غلتک‌زنی دومین روش متداول در تولید ژئوممبران است. در این روش با عبور یک لایه پلیمری داغ از بین غلتک های گرم، ورق ژئوممبران تولید می‌شود.

ژئوممبران‌ها در این فرآیند در رول‌هایی به عرض 1/5 تا 10 متر تولید می‌شوند. رول‌های باریک ژئوممبران برای اتصال به یکدیگر و تولید ژئوممبران‌های عریض به کارخانه‌های دیگری انتقال می‌یابند. این ورقه‌ها را می‌توان به هر شکل که مورد نیاز است طراحی کرده تولید نمود و محدودیت اندازه آنها صرفاً تابع شرایط حمل و نقل می‌باشد. ورقه‌ها پس از تولید بسته بندی شده و برای نصب به محل پروژه انتقال می‌یابند.

معایب ژئوممبران HDPE

  • انعطاف پذیری ضعیف
  • وزن زیاد حمل و نقل آن را گرانتر می کند و نصب آن دشوار است.
  • ساخت سفارشی کمتر – بیشتر در محل جوش داده می شود.
  • مقاومت ضعیف در برابر ترک خوردگی در برابر فشار

جهت مشاوره خرید مواد اولیه پلی اتیلن سبک و سنگین مناسب برای تولید ژئو ممبران در ساعات اداری با کارشناسان ما در پانیذاپلیمر تماس حاصل فرمایید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 9 =