ظروف پلیمری مواد غذایی
ظروف پلیمری مواد غذایی که با مواد اولیهی پلیمری تولید میشوند به سه دسته ی ظروف پلی اتیلنی- ظروف پلی پروپیلنی و ظروف پلی استایرنی تقسیم بندی میشوند.
ظروف پلی اتیلنی:
این ظروف از مقاومت بالایی برخوردار بوده و در برابر گرما و فشار نیز مقاوم میباشند. نفوذ ناپذیری آن در برابر رطوبت و گازها نیز آن را تبدیل به محصولی قابل اعتماد کرده است.
از مواد پلی اتیلن در تولید انواع ظروف پلاستیکی استفاده میشود. کاربردهای دیگر این ظروف در تولید ظروف شیر و انواع ظروف پلیاتیلنی بسیار سبک میباشند که باعث شده است با صرف انرژی کمتر بتوان این ظروف را حمل کرد.
این ظروف در صورت خردشدن و یا شکسته شدن فاقد لبههای برندهاند و خطری نخواهند داشت.. پلاستیکهای پلی اتیلن قابل بازیافت میباشند که باعث میشود این ظروف پلاستیکی را به دسته دوستداران محیط زیست ملحق کرد.
ظروف پلی اتیلن را می توان در شکل ها و حجم های مختلفی تولید و عرضه کرد.
گریدهای مورد استفاده در تولید ظروف مواد غذایی پلیمری پایه پلی اتیلن:
معمولا در تولید ظروف پلی اتیلنی از پلی اتیلن های سنگین با گرید 0035 و یا پلی اتیلن BL3 استفاده میشود که به آن ها پلی اتیلن های بادی میگویند چرا که فرآیند تولید آن ها به روش دمشی میباشد.
بعضی از ظروف پلی اتیلنی که با روش تزریق تولید می شوند دارای مقاومت بالاتری بوده و نوع موادی که برای تولید این ظروف استفاده می شود بسته به کاربرد آن میتواند مواد پلی اتیلن سنگین تزریقی گرید 52518 و یا پلی اتیلن سنگین تزریقی گرید 62N07 باشد .
از ظروف پلی اتیلنی در صنعت پزشکی نیز استفاده میشود از آن جایی که این ظروف دارای ظرافت خاصی هستند معمولا با پلی اتیلن سبک گرید 0075 و یا پلی اتیلن سبک LL020 تولید میشوند .
ظروف پت:
همانطور که میدانید ظروف پت در بین محصولات پلیمری بسیار شناخته شده است این ظروف که از مادهی اولیه ای با نام علمی پلی اتیلن ترفتالات ( PET) تولید می شوند که در خانواده پلی استر ها قرار میگیرند.
ظروف پت از ترکیب هیدروکربنهای نفت خام شامل اسید ترفتالیک و اتیلن گلیکول تشکیل شده است و با افزودن بعضی از کاتالیزورها در شرایط صنعتی بدست میآیند؛ این مواد با قرار گرفتن در حرارت (معمولا بین دمای ۱۸۰تا ۲۰۰ درجه) شروع به ذوب شدن کرده و فرم الاستیکی را بوجود میآورند؛ و سپس توسط دستگاههای مخصوص، سرد شده و با توجه به نوع کالای مورد نظر به مواد شکل داده شده و قالب گیری میشوند .
ترکیب عالی و تنوع بالا در تولید ظروف پت باعث شده است که این کالا به عنوان یکی از پرکاربردترین پلیمر ها در صنعت شناخته شود. در اکثر نقاط جهان پت (پلی اتیلن ترفتالات) برای تولید الیاف پلی استری استفاده می شود اما در ایران بیشترین استفاده از پلیمر پت، در ساخت بطری پت است که کاربردهای دیگری دارد از جمله این کاربردها می توان به تولید بطری های آشامیدنی همچنین بسته بندی مواد غذایی، دارویی و بهداشتی اشاره کرد.
ویژگی های ظروف پت:
- تنوع در نحوه فرایند فراوری این ظروف امکان تولید انواع مختلفی از بطری پت را فراهم می آورد که هر کدام از آنها ویژگی های مختص به خود را داراست.
- ظروف پت از لحاظ اندازه، استحکام، انعطاف پذیری و همچنین میزان شفافیت بر اساس نوع کاربردشان متنوع هستند اما در این جا ما به طور کلی ویژگیهای مشترک این ظروف را در زیر به اختصار توضیح می دهیم.
- بطری های پت دارای پوششی بسیار مقاوم در برابر گرما و فشار میباشد.
- این ظروف با استفاده از ترکیبات عالی پلی استر از استحکام بالایی در برابر شکنندگی و ضربه پذیری برخوردار است و از طرفی نفوذ ناپذیری بطری پت از نشت مواد و رطوبت جلوگیری میکند.
- ظروف پت بسیار سبک و با دوام است و بستن و باز کردن درب آنها به راحتی انجام میگیرد.
- عدم تاثیر گذاری ظروف پت بر روی طعم مواد غذایی و همچنین مقرون به صرفه بودن این محصول توانسته است نظر تولیدکنندگان مواد غذایی و نوشیدنی را به خود جلب کند.
- بطری های پت ظاهری شفاف دارد و به دلیل داشتن وزن کم، حمل و نقل آسانی دارد و از این رو از طرف عامه مردم نیز مورد استقبال مواجه شده است.
- بر اساس آزمایشات انجام شده ظروف پت برخلاف اکثر مواد پلاستیکی موجود در بازار، مسئله ای را در برخورد با مواد غذایی ایجاد نمیکند اما باید توجه داشت که طبق تحقیقات، نگهداری ظروف پت در دمای کمتر از منفی ۳۰ درجه توصیه نمیشود.
- وجود تمام ویژگی های ذکر شده باعث شده است تا بظطری پت به طور وسیعی جای خود را در صنعت باز کند و به عنوان یکی از بهترین انتخابها در تولید بطریهای نوشیدنی نقش پررنگی در صنعت فراوری و بسته بندی نوشیدنی ها ایفا میکند.
موارد استفاده بطری پت:
اولین بطری پت در سال ۱۹۷۳ تولید شد؛ این محصولات به صورت ابتدایی در مصارف پزشکی مورد استفاده قرار می گرفت و کسی شناخت چندانی نسبت به گستردگی کاربرد این ماده نداشت اما امروزه با پیشرفت علم طیف وسیعی از کاربرد بطری پت در صنایع داخلی به چشم میخورد که درصد بالایی از آنها در تولید بطری ها استفاده میشود
تولید بطری های آب ، نوشابه ، ماءالشعیر و دیگر نوشیدنی ها با استفاده از بطری پت در مقابل استفاده از ظروف فلزی یا شیشه ای علاوه بر کاهش هزینه تمام شده محصول استاندارد های بالاتری را از لحاظ کیفیت و سلامت دارا میباشد .
بطریهای پت در تولید قوطی روغن های گیاهی و حتی برای بسته بندی نان و شیرینی نیز مناسب است.
از موارد دیگر مصرف بطری پت میتوان به کاربرد این ظروف پر طرفدار در بسته بندی مواد آرایشی و بهداشتی اشاره کرد.
بطری پت به دلیل مقاوم بودن و استحکام مکانیکی در برابر اشعهی مایکروویو میتوانند در تولید ظروف قابل استفاده در مایکروویو نیز مفید واقع شوند.
قدرت این ظروف تا اندازه ایست که به عنوان محفظهی انواع پودرهای شوینده ، دانه های خوراکی ، ابزار آلات مانند پیچ و مهره و سایر مواد شیمیایی نیز استفاده میشوند.
انواع گریدهای پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری که در ایران تولید میشوند عبارتند از PET821–PET781– PET 825
ظروف پلی پروپیلنی :
پلی پروپیلن یک پلاستیک است. از میان پلاستیک های تجاری موجود در بازار امروز، پلی پروپیلن یکی از ایمن ترین ها در نظر گرفته می شود. این ماده برای تماس با مواد غذایی مورد تایید وزارت بهداشت آمریکا است؛ بنابراین پلی پروپیلن را در ظروف غذایی مانند ظروف حاوی ماست، پنیر خامه ای و … پیدا خواهید کرد. از آنجایی که تحمل حرارت بالایی دارد، اغلب در بسته بندی مواد غذایی که می توانند در مایکروویو گرم شوند نیز استفاده میشود.
ظروف یکبار مصرف پلیپروپیلنPPمعمولاً برای انسان بیخطر تلقی میشود. این نوع ظروف ایمنترین پلاستیک محسوب میشود و یک پلاستیک مقاوم در برابر حرارت است. به دلیل تحمل گرمای زیاد، حتی اگر در معرض آب گرم یا داغ قرار گیرند ، بعید است ذوب شوند.
ظروف یکبار مصرف پلی پروپیلن دارای تنوع رنگ و شکل است که این ظروف همچنین به دلیل ماهیت نیمه بلوری خود، از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
دیگر مشخصه این ظروف سطح نسبتاً لغزنده آن است و نیز در برابر جذب رطوبت بسیار مقاوم میباشند.
انواع گریدهای پرمصرف پلی پروپیلن در تولید ظروف پلیمری مواد غذایی:
مواد پلی پروپیلنی که در تولید این ظروف استفاده میشوند بسته به نوع کاربرد آن ها متفاوت است اما رایج ترین گریدها در تولید ظروف پلی پروپیلنی عبارتند از :
مواد پلی پروپیلن PP Z30S– مواد پلی پروپیلن PP C30S– مواد پلی پروپیلنی PP 552R– در تولید نی نوشابه نیز از مواد پلی پروپیلن استفاده میشود .
ظروف پلیمری مواد غذایی پلی استایرن :
ظروف پلی استایرن در دو نوع مات و شفاف و فوم تولید می شود. از آن جایی که در تولید این ظروف از مواد اولیه شیمیایی سمی استفاده می شود می توان نتیجه گرفت که خوردن غذا در این ظروف درست نیست. توصیه می شود غذا را از آن ها خارج کرده و در ظروف آشپزی روی اجاق گاز یا مایکرویو گرم کنید.
ظروف پلیمری مواد غذایی پلی استایرنی به سه دسته تقسیم بندی میشوند :
1- ظروف پلی استایرن فومی
ظروف فومی نیز نوع دیگری از ظروف پلی استایرن به شمار می روند. گاز داخل دانه های پلی استایرن شده و این ظروف شکل می گیرند. این ظروف برای بسته بندی مواد غذایی گرم و مرطوب تا دمای بالای ۶۵ درجه سانتی گراد مناسب هستند. در مقایسه با ظروف کاغذی خیلی بهتر هستند. مواد غذایی با دمای بالای ۱۶۰ درجه موجب آزاد شدن گاز هگزان شده و در نهایت این گاز وارد بدن شده و باعث سردرد می شوند.
2- ظروف پلی استایرنی معمولی :
این ظروف که معمولا شفاف هستند و دارای مقاومت کمی میباشند با مواد کریستال 1540 پتروشیمی تبریز تولید میشوند .
از مواد کریستال GPPS معمولا در تولید لیوان یکبار مصرف – تولید ظروف یکبار مصرف شیرینی – تولید ظروف بسته بندی و ….استفاده میشود .
3- ظروف پلی استایرنی مقاوم :
این ظروف به نسبت ظروف تولید شده با مواد کریستال 1540 دارای مقاومت بالاتری هستند . معمولا در تولید اسباب بازی – تولید لوازم بهداشتی از قبیل ژیلت و …. میتوان از مواد پلی استایرن مقاوم با گرید HIPS 7240 یا همان هایمپک استفاده کرد .
جمع بندی :
انواع ظروف پلاستیکی صنایع غذایی موجود و تولید شده در بازار به سه دستهی ظروف پلی اتیلنی- ظروف پلی پروپیلنی و ظروف پلی استایرنی دسته بندی میشوند که هریک کاربردهای مخصوص خود را دارند،
برای مشاوره و تهیه مواد اولیه ساخت ظروف پلیمری با مشاوران ما در شرکت پانیذا پلیمر تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید