پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

پلی‌پروپیلن و لوله‌های پلی‌پروپیلنی

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

پلی‌پروپیلن یکی از پرکاربردترین انواع ترموپلاستیک است که در صنایع بسیار وسیعی از جمله صنعت ساختمان کاربرد دارد .

لوله‌های پرمصرف پلی‌اتیلن که از سال 2007 به صنعت ساختمان معرفی گردیدند دارای انواع اتصالات می‌باشند که آنها را برای این صنعت کاملا مناسب مینماید .

در این مقاله به پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها با استفاده از انواع اتصالات خواهیم پرداخت.

پلی‌پروپیلن

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

پلی‌پروپیلن یکی از پرمصرف‌ترین و اساسی‌ترین پلیمرهای مورد استفاده در دنیا و بزرگ‌ترین مصرف کننده پروپیلن می‌باشد. نام این محصول پلی‌پروپیلن (PP) و فرمول شیمیایی آن –CH2-CH(CH3)n– می‌باشد.

پلی‌پروپیلن از پلیمریزاسیون پروپیلن در شرایط دما و فشار نسبتاً ملایم ودر حضور کاتالیست معروف زیگلر–ناتا انجام می‌شود . وجود این کاتالیست، پلیمری به‌صورت ایزوتاکتیک را تشکیل می‌دهد که قادر به متبلور شدن تاحدود ۹۰درصد می‌باشد.

پلی‌پروپیلن یک پلیمر ترموپلاست می‌باشد که در یک بازه گسترده از کاربردها شامل فیلم و ورق، قالب‌گیری ‌بادی، قالب‌گیری تزریقی، بسته‌بندی غذایی، نساجی، تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، لوله، کاربردهای صنعتی و ساختمانی و اجزاء خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

علاوه بر این، پلیمر تولید شده از منومر پروپیلن به طور معمول در برابر حلال‌های شیمیایی، بازها و اسیدها مقاوم می‌باشد که مشخصه این پلیمر می‌باشد.مولکول پروپیلن دارای ساختار شیمیایی نامتقارن می‌باشد، از این رو فرایند پلیمریزاسیون آن می‌تواند به سه نوع توالی در ساختار پلیمر حاصل منتهی گردد.

به دلیل اثرات ناشی از ممانعت فضایی گروه‌های متیل، توالی سر به دم دارای نظم ساختاری بالاتری نسبت به سایر انواع می‌باشد. پلی‌پروپیلن دارای سه پیکربندی فضایی مختلف می‌باشد که عبارتند از ایزوتاکتیک (iPP)، سیندیوتاکتیک (sPP) و اتاکتیک (aPP). در نوع ایزوتاکتیک گروه‌های متیلی در یک طرف صفحه عبوری از زنجیر اصلی می‌باشند. در نوع سیندیوتاکتیک گروه‌های متیل به صورت یک در میان در دو طرف صفحه عبوری از زنجیر قرار می‌گیرند. در نوع اتاکتیک هم هیچ نوع نظم خاصی وجود ندارد.

یک کاتالیست زیگلر–ناتا قادر است که قرار گرفتن منومرها را در یک آرایش‌یافتگی ویژه محدود سازد و تنها اجازه می‌دهد که منومرها در جهت درست به زنجیر پلیمری اضافه شوند.

اکثر پلی‌پروپیلن‌های معمول که با استفاده از کاتالیست‌های تیتانیوم کلراید(TiCl4) تولید می‌شوند، دارای درصد بالایی از پلی‌پروپیلن ایزوتاکتیک می‌باشند. بدلیل اینکه گروه‌های متیل در یک طرف قرار گرفته‌اند، بعضی ملکول‌ها تمایل دارند که به شکل مارپیچی دربیایند، این مارپیچ‌ها یک به یک در کنار هم قرار می‌گیرند و مقاومت پلی‌پروپیلن معمول را ایجاد می‌کنند.

iPP تجاری شده دارای خصوصیات متنوعی می‌باشد که موجبات استفاده گسترده آن را به خصوص در صنعت پلاستیک و الیاف فراهم آورده است. یکی از مهم ترین خصوصیات این ماده نسبت به پلیمرهایی نظیر پلی‌آمیدها عدم جذب رطوبت در آن می‌باشد که آن را به عنوان گزینه‌ای مناسب برای بسیاری از کاربردها تبدیل کرده است.

خصوصیات این ماده را می‌توان با انجام برخی اصلاحات بعدی بهبود داد. مهم‌ترین اصلاحاتی که در حال حاضر انجام می‌گیرد عبارتند از کنترل فرایند تخریب، شبکه‌ای کردن، عاملیت‌دار نمودن و شاخه‌دار کردن.

ساختار مولکول پلی‌پروپیلن به دلیل ماهیت کاتالیست‌های زیگلر–ناتا خطی می‌باشد که موجب پایین آمدن استحکام آن در حالت مذاب می‌گردد. پایین بودن استحکام مذاب سبب محدودیت کاربرد این پلیمر در فرایندهایی نظیر قالب گیری دمشی و ترموفرمینگ می‌شود.

ویژگی‌های پلی‌پروپیلن

ویژگی‌های پلی‌پروپیلن:

چگالی کم (۰٫۹ – ۰٫۹۱ g/cm3)، شفافیت بالا، مقاومت تخریبی در برابر استرس‌های محیطی، مقاومت کششی بالا، صلبیت بالا، مقاومت دمایی بالا (دمای ذوب شوندگی C°۱۶۰-۱۷۰) مقاومت در برابر اسیدها و بازها و حلال‌ها، استحکام مکانیکی خوب، خواص خوب قالب‌گیری، بی‌بو و غیر‌سمی و غیر قابل حل در آب، تمایل به اکسیده شدن در هوای آزاد و حساسیت و تخریب نسبت به تابش پرتوهای ماوراءبنفش .

گروه‌بندی پلی‌پروپیلن

پلی‌پروپیلن بر طبق موارد مصرف در شش گروه دسته‌بندی می‌شود:

تزریقی: عمده مصرف پلی‌پروپیلن در این دسته بوده که شامل تولید لوازم الکتریکی و الکترونیکی، لوازم خانگی، صنایع بسته‌بندی، صنعت خودرو، درپوش و کلاهک، وسایل پزشکی قابل استریل،چمدان، اسباب‌بازی و… است.

الیاف: این گروه در رتبه‌ی دوم مصرف پلی‌پروپیلن قرار دارد . PP برای صنعت نساجی بصورت الیاف و نخ یکسره در ظرافت‌های گوناگون به بازار عرضه میشود. که موارد مصرف آن شامل طناب، منسوجات بی‌بافت، پارچه‌های پرده‌ای، پارچه‌های بهداشتی، پارچه‌های داخل خودرو، نوارهای باند پیچی و…است.

برای این گروه خرید موادPPZ30S توصیه میشود.

بادی: که از آن در تولید مخازن، قوطی و بطری استفاده می شود.

فیلم و شیت: شامل فیلم‌های گرافیک و چاپ و شیت‌های بسته‌بندی می‌باشد.برای تولید فیلم پلی‌پروپیلن گریدهای PPC30S و یا PP510L بهترین گزینه هستند.

پایپ: در تولید لوله‌های آب و فاضلاب و لوله‌های انتقال آب گرم کاربرد دارد.

گریدهای مناسب در این فرآیند مواد پلی‌پروپیلن MR230PPZR230PPR60PP332C میباشند.

روکش و محافظ : روکش سیم و کابل.

انواع گریدهای پلی‌اتیلن

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

مواد پلی‌پروپیلن به طور کلی به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. پلی‌پروپیلن هموپلیمر که از پلیمریزاسیون مونومر پروپیلن به تنهایی تولید می‌شود و پلی‌پروپیلن کوپلیمر که از پلیمریزاسیون پروپیلن به همراه کومونومر اتیلن تولید می‌شود.

از نقطه نظر خواص فیزیکی و مکانیکی تفاوت پلی‌پروپیلن هموپلیمر و کوپلیمر در مقاومت ضربه‌ای، استحکام کششی و سختی است. پلی‌پروپیلن هموپلیمر با اینکه استحکام کششی و سختی بالاتری نسبت به پلی‌پروپیلن کوپلیمر دارد ولی نقطه ضعف اصلی آن مقاومت ضربه‌ای آن است.

در واقع پلی‌پروپیلن هموپلیمر شکننده‌تر از پلی‌پروپیلن کوپلیمر است. این ضعف بیشتر در دماهای پایین و به ویژه زیر صفر خود را نشان می‌دهد. به همین جهت کاربرد پلی‌پروپیلن هموپلیمر در تولید قطعات تزریقی که در معرض ضربه و دمای پایین قرار می‌گیرند، به شدت محدود است.

برای رفع این نقطه ضعف با افزودن مونومر اتیلن در حین پلیمریزاسیون پروپیلن، کوپلیمر پلی‌پروپیلن تولید شده است. پلی‌پروپیلن کوپلیمر مقاومت ضربه‌ای بالاتری نسبت به پلی‌پروپیلن هموپلیمر دارد.

با تنظیم مقدار اتیلن اضافه شده به ساختار پلیمر، تنظیم مورفولوژی کوپلیمر، تنظیم نوع کریستالیزاسیون و همچنین تنظیم وزن‌مولکولی می‌توان میزان مقاومت ضربه‌ای را تنظیم و تا حد خوبی بالا برد. البته باید توجه داشت که بالا بردن مقاومت ضربه‌ای پلی‌پروپیلن به قیمت کاهش سختی و سفتی پلیمر انجام می‌پذیرد.

اضافه کردن اتیلن به ساختار پلی‌پروپیلن حین پلیمریزاسیون پروپیلن، نظم ساختاری پلی‌پروپیلن را کاهش می‌دهد. کاهش نظم ساختاری هم به نوبه خود باعث کاهش میزان تبلور (کریستالیزاسیون) پلی‌پروپیلن می‌شود.

با توجه به ساختار شکننده بلورها، دلیل افزایش مقاومت ضربه‌ای پلی‌پروپیلن کوپلیمر نسبت به پلی‌پروپیلن هموپلیمر کاهش بلورینگی است.

پلی‌پروپیلن کوپلیمر خود نیز به دو دسته کوپلیمربلاک و رندوم تقسیم می‌شود.

در پلی‌پروپیلن بلاک کوپلیمر بخش‌های اتیلنی در بین بخش‌های پروپیلن در طول زنجیره پلیمری قرار دارند، در حالی که در پلی‌پروپیلن رندوم کوپلیمر مونومرهای اتیلن به صورت نامنظم و جدا از هم در طول زنجیره پلیمر قرار دارند.

این ویژگی باعث می‌شود که اندازه ذرات اتیلن در ساختار پلیمر بسیار کوچک شده و باعث بازتاب نور نمی‌شود، به همین جهت این نوع کوپلیمر شفاف است. برای افزایش شفافیت در پلی‌پروپیلن رندوم کوپلیمر از عوامل هسته‌زا نیز استفاده می‌شود.

عوامل هسته‌زا باعث توزیع شدن یکنواخت کریستال‌های پلی‌پروپیلن و در نتیجه ریزتر شدن آن‌ها می‌شود. بنابراین کریستال‌های ایجاد شده باعث تفرق نور نمی‌شوند و پلیمر شفاف دیده می‌شود. در پلی‌پروپیلن بلاک کوپلیمر، تفاوت ضریب شکست نور در نواحی پروپیلنی و نواحی اتیلنی باعث پخش شدن نور و در نتیجه مات شدن پلیمر می‌شود.

بنابراین این نوع پلی‌پروپیلن را به سادگی می‌توان از روی ظاهر آن از دیگر انواع پلی‌پروپیلن تشخیص داد. به لحاظ مقاومت مکانیکی، پلی‌پروپیلن بلاک کوپلیمر مقاومت ضربه‌ای بالاتری نسبت به پلی‌پروپیلن رندوم کوپلیمر دارد. دلیل این امر آن است که انرژی ضربه در بین بخش‌های اتیلنی و پروپیلنی میرا می‌گردد.

1-هموپلیمر:

هموپلیمرهای پلی‌پروپیلن بر اساس نظم فضایی خود، به سه دستۀ اتاکتیک (بی‌نظم)، ایزوتاکتیک (هم‌نظم) و سیندیوتاکتیک (تک‌نظم) تقسیم می شوند.

الف) اتاکتیک: این زیر ساختار دمای ذوب پایینی دارد و ماده‌ای صمغی شکل است که به دلیل خواص چسبندگی بالا در ساخت بعضی چسب‌ها استفاده می‌شود. پلیمر اتاکتیک ماده‌ای آمورف، انعطاف پذیر و سفت است. در مقابل پلیمرهای ایزوتاکتیک و سیندیوتاکتیک، پلیمرهایی با بلورینگی بالا، سفت‌تر و با انعطاف کمتر هستند.

ب) ایزوتاکتیک: ساختار ایزوتاکتیک، دمای ذوب بالایی دارد و ماده‌ای کریستالی و چقرمه است.

ج) سیندیوتاکتیک: این زیر ساختار خواصی همانند زیر ساختار ایزوتاکتیک دارد اما به دلیل بلورینگی کم‌تر، شفاف‌تر هستند. هم‌چنین، فرآیند دهی آن نسبت به دیگر گریدها دشوارتر است.

بالاترین خواص بلورینگی این گریدها به ترتیب مربوط به زیر ساختار ایزوتاکتیک، سیندیو‌تاکتیک و اتاکتیک است.

2- کوپلیمر:

به طور کلی کوپلیمرها از پلیمریزاسیون دو یا چند مونومر مختلف ساخته می‌شوند. کوپلیمرهای پلی‌پروپیلن شامل مقدار کمی اتیلن یا اولفین‌های بزرگتر شامل بوتن و هگزن هستند. هرچه زنجیره‌های متصل به پروپیلن بزرگتر شوند، انعطاف پذیری آن افزایش، و صلبیت و استحکام آن کاهش می‌یابد. دو نوع از مهمترین کوپلیمرهای تجاری پلی‌پروپیلن، کوپلیمر تصادفی (Random) و ضربه (Impact) هستند و ویژگی آن‌ها در جدول ۱ نشان داده شده است. کوپلیمر ضربه در واقع نوع خاصی از کوپلیمر بلوکه‌ای است

فرآیند تولید: همو پلی‌پروپیلن از ماده خام اصلی پروپیلن تولید می‌شود. با اختراع کاتالیزورهای زیگلر-ناتا، امکان پلیمریزاسیون پروپیلن و تولید جامد بلوری میسر شد. پلی‌پروپیلن حاصل از کاتالیزور زیگلر-ناتا، عمدتا جهت‌گیری فضایی ایزوتاکتیک داشته و درصد بلورینگی آن حدود ۶۰ درصد و دمای ذوبش حدود ۱۸۰ درجه سانتیگراد است. می توان با افزودن اتیلن، گریدهای مختلف پلی‌پروپیلن را تولید کرد.

مقایسۀ هموپلیمر و کوپلیمر پلی‌پروپیلن: با توجه شرایط موجود در صنایع مختلف و در نظر گرفتن خواص هموپلیمر و کوپلیمر پلی‌پروپیلن می‌توان بهترین گزینه را انتخاب کرد.

به‌طور‌کلی، هموپلیمر پلی‌پروپیلن بیش‌ترین سختی، کوپلیمر تصادفی بیش‌ترین شفافیت و کوپلیمر بلوکه‌ای بالاترین خواص ضربه پذیری را دارد.

پلی پروپیلن ها (انواع، محصولات و کاربرد)

گرید‌بندی انواع پروپیلن‌ها از لحاظ صنعتی

پلی‌پروپیلن معمولاً از لحاظ خصوصیت به صورت‌های زیر در طراحی صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند:

  1. مات و ساختاری
  2. نیمه مات و ساختاری
  3. فیلمBOPP
  4. فیلم OPP یا CPP

پلی‌پروپیلن، نه‌تنها در حالت گرانول و ورق قابل استفاده است بلکه به‌صورت فیلم هم مورد استفاده قرار می‌گیرد .

فیلم پلی‌پروپیلن

در حالت کلی فیلم از لایه‌ای فوق‌العاده باریک از سیال و یا ماده جامد تشکیل شده است. مثلا فیلم روغن بین ساچمه های بلبرینگ و یا فیلم استات سلولز برای ثبت و تکرار تصاویر سینمایی. منظور از فیلم پلی‌پروپیلن، لایه نازکی است که در حالت جامد نگه داشته می‌شود.

انواع فیلم پلی‌پروپیلن

فیلم پلی‌پروپیلن در دو مدل کلی BOPP و OPP یا CPP ساخته می‌شود.

نوع اول با عنوان BOPP که مخفف biaxially oriented polypropylen است نام‌گذاری شده است.و به این معناست که هنگام تولید علاوه بر اکسترود شدن، لایه به صورت آبشاری از کناره‌ها تحت فشار قرار می‌گیرد و کشیده می شود.این نوع نسبت به مدل دوم(یعنی OPP یا CPP) توانایی ثابت بودن از نظر حرارتی و ابعادی، زمان بیشتری را جهت چاپ و بسته‌بندی به خود اختصاص می‌دهند.

کاربرد فیلم‌های پلی‌پروپیلن

بیشترین موارد استفاده از فیلم‌های پلی‌پروپیلن در ساخت بسته‌بندی های انعطاف‌پذیر می‌باشد. این فیلم‌ها در تهیه بسته‌بندی چیپس، اسنک، بستنی، ماکارونی و موارد مشابه به آنها مورد استفاده قرار می‌گیرند.این فیلم‌ها به حالت‌های متفاوت لمینیت می‌شوند که می‌توان تک‌لایه یا متالایز شده باشند و در موارد دیگر نیز استفاده شوند.

محصولات پلی‌پروپیلن

یکی از بهترین روش‌ها برای شناسایی این پلاستیک از سایر نمونه‌های مشابه حفظ کردن خواص آن‌هاست.محصولاتی که یا این مواد ساخته می‌شوند خواصی مثل خواص بصری، لامسه و صوتی از خود بروز می‌دهند. به همین دلیل لیستی از محصولات تولید شده با پلی‌پروپیلن در زیر آورده شده است:

  • درپوش‌های رزوه‌دار ظروف پلاستیکی دهانه گشاد دارویی و بهداشتی که بدنه آنها از پلی‌اتیلن (HDPE) ساخته شده است.
  • در بطری‌ها مثل بطری‌های آب معدنی که جنس بدنه آن‌ها از PET یا به عبارتی پلی‌اتیلن‌ترفتالئات تهیه شده است.
  • قطعات مدولار جهت تولید اسباب‌بازی با نام تجاری Lego
  • لایه‌های اکسترود شده با نام تجاری کارتن پلاست
  • جعبه‌های استوانه‌ای شکل بسته‌بندی سی‌دی
  • درپوش بسته‌بندی‌های تتراپک
  • بدنه‌های ماژیک و درخودکار
  • بدنه باتری خودرو‌ها

چرا پلی‌پروپیلن برای ساخت لوله‌های آب شرب ساختمان مناسب است؟

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد لوله‌های پلی‌پروپیلن وجود سطح صاف و صیقلی درون و بیرون لوله می‌باشد. این ویژگی سبب می‌شود تا حرکت سیالات درون آن به راحتی انجام شود.

اغلب این لوله‌ها عایق صدا و گرما می‌باشند، بنابراین حرکت سیالات و از جمله آب درون این لوله‌ها با ایجاد صدا همراه نخواهد بود. همچنین مجاورت لوله‌های آب گرم در کنار وسایل دیگر آسیبی به سایر وسایل نخواهد زد.

در لوله‌های فلزی زنگ‌زدگی تنها یکی از مشکلاتی است که سبب تغییر طعم آب آشامیدنی درون لوله می‌شود.

علاوه بر زنگ زدگی ته‌نشین شدن مواد درون لوله های فلزی مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند و از طرفی امکان رشد جلبک و انواع قارچ را فراهم خواهد کرد.

ویژگی خوب لوله‌های پلی‌پروپیلن ضد جلبک بودن آن است و رنگ و طعم آب درون لوله و اتصالات آب آشامیدنی تغییری نخواهد کرد و بنابراین در خطوط لوله‌کشی آب ساختمانی بیشتر استفاده می‌شود.

و در نهایت خصوصیت این لوله و اتصالات پ پ طول عمر نسبتا طولانی آن‌هاست. لوله و اتصالات پلی پروپیلن با عمری بیش از ۵۰ سال و بدون فرسودگی می‌توانند هزینه‌های اجرایی را در لوله‌کشی ساختمانی و تاسیسات شهری و صنعتی کاهش دهند.

حمل و جا‌به‌جایی لوله و اتصالات پلی‌پروپیلن بسیار راحت است. وزن سبک و مقاومت در برابر فشار این لوله‌ها سبب می‌شود که لوله و اتصالات پلی‌پروپیلن درون زمین قرار گرفته و سال‌های طولانی دوام داشته باشند.

لوله‌های پلی‌پروپیلن در دو رنگ سبز و سفید در بازار وجود دارند و هر کدام از این لوله‌ها می‌توانند در اتصالات فرعی و لوله‌کشی ساختمان به کار روند.

آنچه که پلی‌پروپیلن را از سایر پلاستیک‌ها جدا می‌کند وجود خاصیت انعطاف پذیری در دما‌های خاص می‌باشد. همچنین نقطه‌ی ذوب این ماده بسیار بالاست و به راحتی توسط ارتعاشات و تنش‌ها آسیب نمی‌بیند.

از آنجا که باز و بسته کردن لوله‌ها برای برنامه‌های اجرایی اهمیت زیادی دارد لوله‌های پلی‌پروپیلن بیشتر از سایر مواد استفاده می‌شوند زیرا به‌راحتی می توان آن‌ها را چندین بار باز و بسته کرد بدون آنکه آسیب یا فرسایشی در آن‌ها به وجود آید.

لازم به ذکر است که به لوله و اتصالات پلی‌پروپیلن می‌توان موادی را اضافه نمود تا خواص آن ها متمایز و پر رنگ گردد.

به طور مثال برای انعطاف‌پذیری بیشتر لوله‌های پلی‌پروپیلن مواد معدنی به آن اضافه می‌کنند.

این مواد به لوله‌ی پلی‌پروپیلن اجازه می‌دهد تا به صورت یک ورق مصنوعی در‌آید و به راحتی برش خورد. راحتی در برش پلی‌پروپیلن در تولید لوله‌ها با اندازه‌های مختلف تاثیر خوبی خواهد گذاشت.

تنها عیب لوله‌های پلی‌پروپیلن آن است که در برابر اشعه‌های نور خورشید مقاوم نبوده و از طرفی به راحتی شکسته می‌شوند. این ویژگی سبب می‌گردد تا لوله‌های پلی‌پروپیلن تنها در برنامه‌های کاربردی سطح کوچک در کنار سایر پلاستیک‌ها به کار روند.

با توجه به اینکه قیمت لوله و اتصالات پلی‌پروپیلن پایین است این لوله‌ها جایگزین لوله‌های فلزی و چدنی در بازار شده‌اند.

لوله‌های پلی پروپیلن برای مجرای آب آشامیدنی

لوله و اتصالات پ پ در واقع لوله‌های تک لایه پلیمری هستند که پس از لوله‌های فلزی وارد سیستم لوله‌کشی ساختمان شدند. این لوله‌ها اغلب در رنگ‌های سفید(لوله و اتصالات سفیدآب) و سبز(لوله و اتصالات سبز) موجود هستند، که رنگ سفید آنها مرسوم‌تر است. لوله‌های پروپیلن به وسیله دستگاهی به اسم دستگاه جوش به اتصالات خود جوش داده می‌شوند تا سیستم لوله‌کشی به وجود آید. از این لوله‌ها بیشتر برای انتقال آب آشامیدنی در درون ساختمان‌های اداری و مسکونی و دور از نور آفتاب استفاده می‌شود.

لوله‌ها و اتصالات پلی‌پروپیلن در مقایسه با لوله‌های فلزی و ۵ لایه، ویژگی‌ها و معایبی دارند که در این مطلب آن را بررسی خواهیم کرد..

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

مزایای لوله‌های پلی‌پروپیلن:

پلی‌پروپیلن در مقایسه با دیگر پلیمرها مشخصات متمایز و برجسته‌ای دارد که عبارتند از :

  • قیمت نسبتاً ارزان منومر لوله و اتصالات پروپیلن در مقایسه با منومرهای دیگر پلیمرها
  • قیمت پائین لوله و اتصالاتPP در مقایسه با دیگر پلیمرها
  • وزن مخصوص و سبک PP
  • انعطاف‌پذیری و طیف گسترده تولید PP با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متغیر
  • افزایش کاربردهای جدید و بهبود خواص گریدهای تولیدی جدید
  • افزایش کاربرد لوله و اتصالات pp در وسایل و تجهیزات پزشکی و توسعه کاربردهای PP گرید خاص
  • افزایش مصرف لوله و اتصالات PP به صورت آلیاژ با دیگر پلیمرها
  • جایگزینی پلیمرهایی مانند PS، PE و غیره با PP

 

معایب لوله‌های پلی‌پروپیلن:

عبور نور و نفوذ اکسیژن: لوله‌های پلی‌پروپیلن جریان نور و اکسژن را از خود عبور می‌دهند و به درون این لوله‌ها می‌برند و این امر باعث رشد جلبکها شده و همچنین مزه و بوی آب را هم تغییر می دهد. راه حل این مشکل این است که این لوله‌ها را در پوششی از مصالح ساختمانی قرار دهیم تا از نفوذ نور و اکسیژن جلوگیری شود.

مقاومت ناچیز در مقابل اشعه خورشید و UV: لوله‌های پروپیلن در برابر اشعه مستقیم خورشید و اشعه UV مقاوم نیستند و ممکن است ساختار زنجیره شیمایی آنها در دراز مدت فرو ریزد یا ضعیف شود. برای برطرف کردن این مشکل هم می‌توان از پوشش ساختمانی یا عایق استفاده کردو یا آنها را در سایه قرار داد.

انبساط طولی بالا: لوله‌های پلی‌پروپیلن برعکس لوله‌های فلزی یا ۵ لایه از لایه فلزی برخوردار نیستند. این امر باعث شده است انبساط طولی آنها در حالت آزاد زیاد باشد. به همین دلیل این لوله‌ها باید به وسیله بست به دیوار محکم شوند و یا اینکه زیر پوششی از ملات سیمان قرار داده شوند. ملات سیمان، انبساط طولی لوله‌های پلی‌پروپیلن را کم کرده و از نازک شدن آنها جلوگیری می‌کند.

تاریخچه و مشخصات لوله و اتصالات پلی‌پروپیلن:

لوله‌های پلی‌پروپیلن جزء پرمصرف‌ترین لوله‌های پلیمری می‌باشند. این لوله‌ها به‌دلیل مزایایی که دارند در سال۲۰۰۷ در بازار جهانی به خوبی مورد استقبال واقع شدند و بیشتر از ۴۵میلیون تن را به فروش برسانند.قیمت لوله واتصالات پلی‌پروپیلن بسیار به‌صرفه بوده و پلی‌پروپیلن به سه نوع R, B, H وجود دارند که قصد داریم در ادامه این مطلب آنها را به شما معرفی کنیم.

پلی‌پروپیلن PP+H

این نوع از پلی‌پروپیلن از ویژگی‌های مکانیکی بسیار مناسبی برخوردار است و در مقابل مواد شیمیایی مقاومت خوبی را از خود نشان می‌دهد. از این نوع پلی‌پروپیلن در صنایع مختلف استفاده می‌شود.

PP+B

این پلی‌پروپیلن نیز دارای مقاومت بالا در مقابل ضربات است و دوام طولانی دارد. همچنین می تواند در مقابل مواد شیمیایی مقاومت نشان دهد که این امر نیز باعث شده است بتوان آنها را در فاضلاب هایی با فشار کم بکار برد.

PP+R

این نوع نیز دارای دوام مناسب است و در برابر شرایط شیمیایی و مکانیکی در دما و فشارهای زیاد مقاوم میباشد. به همین علت از آنها میتوان در تاسیسات آب گرم و سرد منازل بکار برد.

اتصالات پلی‌پروپیلن pp:

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

اتصالات پلی‌پروپیلنpp از مواد اولیه پلی‌پروپیلن ( Polypropylene ) تهیه و تولید می‌شود.چیدمان شیمیایی منحصر به‌فرد پلی‌پروپیلن بسیار با کیفیت بوده به‌همین دلیل بدون‌شک یکی از پرقدرت‌ترین پلیمرها در صنعت پلاستیک بر‌شمرده می‌شود.

استفاده از پلی‌پروپیلن به دلیل عدم ترک خوردگی و انعطاف بالا باعث شده محصولاتی که از این پلیمر تولید می‌شود در بسیاری از صنایع به‌کار گرفته شده و توسعه تولیدات آن بسیار روزافزون شود.

لوله پلی‌پروپیلن و اتصالات پلی‌پروپیلن به‌دلیل سرعت بالا در اجرای لوله‌کشی و سهولت کار به‌سرعت جای لوله واتصالات گالوانیزه را در صنعت ساختمان گرفته و نزد تمامی لوله‌کشها بسیار محبوب شده است.

در گذشته‌ی نه چندان دور اجرای لوله‌کشی ساختمان‌ها با لوله‌ی گالوانیزه و اتصالات گالوانیزه انجام می‌شد. مجریان در این سیستم از دستگاه قلاویز و برای آب بندی از کنف و خمیر استفاده می‌کردند که این کار بسیار کند و آزار دهنده بود و با گذشت زمان داخل لوله زنگ زده و آب را آلوده می‌کرد.

امروزه لوله و اتصالات pp کاملا جای لوله و اتصالات گالوانیزه را گرفته و در این صنعت بسیار توسعه پیدا کرده است، و باعث شده سیستم‌های قدیمی جایگاه خود را از دست بدهند.

 

مشخصات و کاربرد اتصالات پلی‌پروپیلن pp

پلی‌پروپیلن ، لوله‌های پلی‌پروپیلنی، کاربرد و نحوه‌ی اتصال آن‌ها

اتصات سفید pp که در گذشته با رنگ سبز هم تولید می‌شد امروزه بیشتر به رنگ سفید تولید می‌شود، این اتصالات از سایز 1/2 اینچ یا 20 میلی‌متر الی 3 اینچ یا 90 میلی‌متر تولید می‌شود.

این لوله و اتصالات به وسیله‌ی دستگاهی برقی به نام اتو به یکدیگر متصل می‌شوند و برش لوله‌ها نیز با یک قیچی مخصوص شبیه به انبر انجام می‌شود این کار بسیار سریع و آسان انجام می‌شود.

اتصالات پلی‌پروپیلن pp دارای مقاومت دمایی بالا می‌باشد و دمای ذوب آن‌ها 160 الی 180 درجه ساتیگراد می‌باشد و در برابر اسید‌ها و بازها بسیار مقاوم می‌باشد از این رو در صنایع مختلف از آن سود می‌برند.

از جمله کاربردهای لوله و اتصالات سفید عبارت‌اند از:

  1. صنعت ساختمان و کلیه لوله‌کشی داخل آپارتمان‌ها
  2. تاسیسات آب و فاضلاب
  3. سیستم‌های آب سرد و گرم جهت رادیاتورها
  4. استفاده در کارخانجات صنعتی
  5. استفاده در در سیستم‌هایی که در آن‌ها سیالات اسیدی و بازی جریان دارند مانند پالایشگاه‌ها
  6. مورد استفاده در عایق‌های الکتریکی

معرفی انواع اتصالات pp

این اتصالات دارای تنوع زیادی می‌باشد و این امر باعث شده که استفاده آنها در سیستم‌های لوله‌کشی ساختمان‌ها سهل شده و سرعت اجرای پروژه‌ها را بالا ببرد. در ادامه به تفصیل به معرفی این اتصالات می‌پردازیم.

زانوی سفید جوشی

زانو pp در دو زاویه 90 درجه و 45 درجه از سایز 1/2 اینچ (20) الی 90 یا 3 اینچ تولید می‌شود. زانو سفید جهت تغییر جهت لوله و یا سیال با زاویه 90 درجه یا 45 درجه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سه‌راه جوشی pp

سه‌راه سفید یا pp در دو مدل و از سایزهای 20 الی 90 میلی‌متر تولید می‌شود، سه راه‌مساوی که سه طرف آن دارای سایز مساوی و سه راه تبدیلی که دو سر آن مساوی بوده و نافی آن دارای سایز کوچکتر است از انواع این نوع اتصال می‌باشند. سه‌راه پلی‌پروپیلن برای گرفتن انشعاب استفاده می‌شود.

 

سه راه بوشن‌فلزی

سراه بوشن‌فلزی سفید دو طرف آن به وسیله‌ی دستگاه جوش پلی‌پروپیلن به لوله‌ی سفید متصل می‌شود و قسمت نافی آن دارای بوشن فلزی رزوه‌ای می‌باشد که به‌صورت پیچی به شیرآلات و اتصالات پیچی متصل می‌شود.

 

بوشن تبدیلی پلی‌پروپیلن

این اتصال شبیه به بوشن ساده می‌باشد با این تفاوت که یک طرف آن سایز کوچکتری نسبت به طرف دیگر دارد. از سایز 12/ اینچ الی 3 اینچ تولید می‌شود و جهت کاهش و یا افزایش سایز لوله مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

بوشن ساده

بوشن ساده مانند یک استوانه ساده می‌باشد از سایز 20 الی 90 میلیمتر تولید می‌شود و جهت اتصال دو لوله pp با سایز یکسان به یک‌دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

زانو بوشن فلزی دنده‌ای

این اتصال کاملا از مواد پلی‌پروپیلن ساخته می‌شود یک سر آن ساده می‌باشد که به‌وسیله اتو به لوله‌ی سفید متصل می‌شود ، و سر دیگر آن دارای بوشن فلزی دنده‌ای می‌باشد که به شیرآلات و اتصالات گالوانیزه رزوه‌ای متصل می‌شود.

شیر فلکه سفید pp

شیر فلکه سفید معمولا فقط برای استفاده در سیستمهای لوله کشی با لوله و اتصالات پلی‌پروپیلن طراحی و ساخته شده است . زیرا در قسمت خروجی و ورودی آن هیچگونه رزوه‌ای وجود ندارد و به‌وسیله دستگاه اتو به روش جوشی به لوله متصل می‌شود.

 

 دیگر اتصالات سفید pp عبارتند از:

  • درپوش رزوه‌ای
  • بست لوله
  • زانو چپقی
  • چهار راه
  • سه راه کج
  • شابلون
  • شیر فلکه بوشن‌دار
  • مهره ماسوره‌ی سفید

مزایا و ویژگیهای اتصالات سفید:

  • دارای چگالی کم و خاصیت کششی بالا
  • مقاوم در برابر مواد شیمیایی و بازها
  • دارای انعطاف پذیری بالا
  • دارای طول عمر بسیار بالا
  • مقاوم در برابر پوسیدگی
  • هزینه اجرای پایین
  • سرعت اجرای بسیار سریع و تعمیرات آسان

 

جهت مشاوره و تهیه مواد اولیه ساخت لوله پلی پروپیلن در ساعات اداری با کارشناسان ما در پانیذا پلیمر تماس حاصل فرمایید.

 

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =


error: Content is protected !!