ظروف بسته بندی پلاستیکی
ظروف بسته بندی پلاستیکی به علت غیرسمی و بیضرر بودن و همچنین بخاطر وزن کم و مقاومت بالا در مقابل رطوبت ، الکل، روغن و مواد شیمیایی، همچنین بخاطر قیمت به نسبت پایین آنها بسیار پرطرفدار و همه گیر هستند، این ظروف معمولا از جنس پلی اتیلن PE یا پلی پروپیلن PP ساخته میشوند.
مقایسه کلی پلی اتیلن و پلی پروپیلن برای ساخت ظروف بسته بندی پلاستیکی:
میتوان گفت پلی اتیلن معروفترین پلاستیک دنیاست که در هر جایی کاربرد دارد. از کیسههای پلاستیکی تا ظروف بستهبندی پلاستیکی انواع محصولات، هرجا را نگاه کنیم این پلاستیک را میبینیم. پلی اتیلن و پلی پروپیلن هر دو در برابر عوامل شیمیایی و محیطی مقاومت خوبی دارند.
مقاومت در برابر سایش پلی اتیلن بهتر از پلی پروپیلن است. همچنین پلی اتیلن به راحتی بازیافت میشود. این دو ماده را میتوان ترکیب نمود تا به مادهای با مقاومت ضربهای بالاتر و آب بندی مناسبتر دست یافت. از این دو ماده برای ساخت ظروف پلاستیکی بسته بندی به انواع روشها بهره گرفته میشود.
کاربردهای پلی اتیلن در ساخت ظروف :
بهترین ماده اولیه برای تولید ظروف بستهبندی مواد غذایی پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) است. این ماده بهداشتی است و ماده مسمومی را در بر نمیگیرد و هیچ بویی هم ندارد.
این ماده در برابر رطوبت و انواع مواد شیمیایی و الکل مقاوم است. از ظروف پلاستیکی پلی اتیلن در تمامی صنایع استفاده میشود.
برای بسته بندی انواع روغنهای خوراکی و صنعتی و همچنین مواد شوینده و شیمیایی از گالنهای پلاستیکی ساخته شده با این ماده استفاده میشود.متداولترین گرید برای تولید بطریهای پلاستیکی برپایه پلی اتیلن گرید پلی اتیلن سنگین بادی یا همان پلی اتیلن 0035 – و یا پلی اتیلن سنگین ( BL3) میباشد .
برای ارائه داروها و مواد آرایشی و انواع سموم از بطریهای پلی اتیلنی بهره گرفته میشود. همچنین از پلی اتیلن برای ساخت وسایل سبک منزل و انواع اسباب بازیها نیز استفاده میشود.
ظروف ساخته شده با این ماده از هر نظر بسیار مقاومند. همچنین انواع درب های پلاستیکی نیز با این ماده ساخته میشوند.
برای تولید درب پلاستیکی میتوان از پلی اتیلن سنگین با گریدهای پلی اتیلن 52518 و یا پلی اتیلن 62N07 استفاده کرد. از پلی اتیلن برای تولید انواع محصولات پلاستیکی نظیر کیسهها و حتی قسمتهایی از کفشها مورد استفاده قرار می گیرد.چنانچه قصد تولید کیسههای پلاستیکی از جنس پلی اتیلن داشته باشیم بسته به نوع کیسه پلاستیکی باید از پلی اتیلن سبک و پلی اتیلن سنگین استفاده کرد .
گریدهای پلی اتیلن سبک برای تولید نایلون و نایلکس عبارتند از پلی اتیلن سبک 020– پلی اتیلن سبک LLDPE 209 – پلی اتیلن سبک 0075
گرید های پلی اتیلن سنگین : پلی اتیلن سنگین F7000– یا همان 7000F – پلی اتیلن سنگین 5110 و ….
کاربردهای پلی پروپیلن برای ساخت ظروف بسته بندی پلاستیکی:
پلی پروپیلن تقریبا مشابه پلی اتیلن است با این تفاوت که در دمای کمتری ذوب میشود. ظروف ساخته شده با پلی پروپیلن شکنندهتر هستند ، در عوض نقطه ذوب بالاتر آن این امکان را برای نگهداری غذای گرم و یا مواد استریل فراهم میکند.
نسبت به پلی اتیلن مقاومت کمتری در برابر خم شدن و تغییرشکل دارد. از این ماده نیز برای تولید ظروف بستهبندی استفاده میشود.
انواع بطری، ظروف، بستهبندیها، لولههای مقاوم، سرنگ طبی، گونیها و وسایل خانگی میتوانند از این ماده تشکیل شوند.
همچنین برای قسمتهایی از لباسها، لیوانها و ظروف دیگر کاربرد دارند. اما همانطور که گفته شد شکنندگی این ماده باعث شده که در موارد خاص تری مورد استفاده قرار بگیرد.مناسب ترین گرید برای تولید ظروف بر پایه پلی پروپیلن PP Z30S میباشد .
فرآیند بازیافت ظروف بسته بندی پلاستیکی و مقایسهی پلی اتیلن با پلی پروپیلن :
بازیافت پلیاتیلن بسیار ساده است. به همین دلیل مورد توجه بسیاری از کارخانههای بازیافت قرار دارد. بسیار جالب است که پلی اتیلن اگر بصورت استاندارد بازیاف شود با همان عملکرد قبلی خود قابل استفاده خواهد بود.
اما در مورد کیسههای پلاستیکی پلی پروپیلنی باید گفت که روند طولانیتری برای بازیافت طی میشود زیرا باید جمع آوری شوند، دسته بندی شوند، و بر اساس رنگ تفکیک شوند.
پلی پروپیلن بسیار انطباق پذیر است به این معنا که می تواند بعد از بازیافت برای ساخت مواد گوناگونی مانند الیاف لباس، ظروف صنعتی و آشپزخانه از آن استفاده کرد.
روشهای ساخت ظروف پلاستیکی:
ظروف بسته بندی پلاستیکی با مواد اولیهی PE و PP به روشهای مختلف تزریقی، بادی، ترموورمینگ، بادی-تزریقی میتوانند به صورت انبوه در کارخانهها تولید شوند. عموما برای تولید درب پلاستیکی از روش تزریقی از گرید ( پلی اتیلن 52518) استفاده میشود.
روش تولید ظروف پلی اتیلن و پلی پروپیلن مشابه به یکدیگر است با این تفاوت که دمای ذوبشان متفاوت است. پلی اتیلن به روشهای تزریقی، بادی و اکسترودی شکل دهی میشود. پلی پروپیلن نیز با فرآیندهایی مثل تزریق، بادی و اکستروژن فرم میگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید