کامپاندهای پلیمری چه هستند و در چه انواعی وجود دارند؟
پلیاتیلن سنگین (پلیاتلین EX3)
این نوع پلیاتیلن از زنجیر پلیمری بدون شاخه تشکیل میشود که دارای استحکام کششی و مقاومت بالایی است. این نوع پلی اتیلن از روش پلیمریزاسیون با کاتالیزور زیگلر- ناتا تولید خواهد شد.
پلیاتیلن خطی با دانسیته کم
این نوع پلیاتیلن از یک پلیمر خطی با تعدادی شاخههای کوتاه تشکیل میشود که از روش كوپلیمریزاسیون اتیلن با آلكنها بلند زنجیر تولید خواهد شد. از این نوع پلیاتیلن برای تولید لولههای پلاستیکی و اتصالات لولهکشی استفاده میشود.
پلیاتیلن سبک (پلیاتیلن ۰۲۰)
این نوع پلیاتیلن از زنجیرهای شاخهدار تشکیل میشود که دارای استحکام کششی و مقاومت کمی است. این نوع پلیاتیلن از روش پلیمریزاسیون رادیکالی تولید میشود که دارای انعطافپذیری بالایی میباشد.
مواد پلیاتیلن که در ساخت لوازم پلاستیکی، لولههای پلاستیکی و اتصالات لولهکشی مورد استفاده قرار میگیرند دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس دانسیته طبقهبندی میشوند. دانسیته مواد پلیاتیلن با توجه به اندازه زنجیر پلیمر، نوع و تعداد شاخههای موجود در زنجیر تعیین میشود و نوع پلیاتیلن را تعیین خواهد کرد. انواع مواد پلیاتیلن به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
کامپاندهای پلیمری از نوع کامپاند پلیاتیلن خطی یکی از پرکاربردترین پلیمرها محسوب میشود که در صنعت تولید لولههای آبرسانی قابلیت استفاده فراوانی دارد.
مزایای کامپاندهای پلیمری
امروزه استفاده از کامپاند پلیاتیلن در موارد بسیاری از جمله تولید لولههای پلاستیکی و اتصالات لولهکشی رایج است که از مواد بازیافتی باکیفیت صنعتی و درصد کمی مواد نو به همراه اصلاح خواص از طریق مواد نانو تهیه شده است و دارای مزیتهای بسیاری نیز هست.
- استفاده از مواد اولیه یکنواخت در ساخت و تولید
- دارای دوده با درصد پخش استاندارد
- مقاومت بالا در برابر نور خورشید
- قیمت مناسب و رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی
- کیفیت ثابت و مطلوب محصول
- استفاده از 40 تا 100 درصد کامپاندهای پلیمری
امروزه از رنگدانههای مختلف برای افزایش مقاومت و دوام مواد پلاستیکی پلیمری استفاده میشود که به این روش کامپاند گفته میشود. استفاده از شیوههای نوین مانند نانو برای افزودن رنگدانه دوده به پلیمر برای ساخت لولههای آبرسانی بسیار مرسوم شده است. بهطور کلی دو روش برای کامپاند نمودن ترکیبات سازنده لولههای آبرسانی وجود دارد که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد:
1. استفاده از گریدهای پلیاتیلن حاوی دوده آماده
در این روش گریدهای پلیاتیلن (پلیاتیلن F7000) با درصد مشخصی از دوده توسط شرکتهای پتروشیمی و تولیدی ساخته میشوند. شرکتهای تولیدکننده لولههای آبرسانی این مواد را خریداری کرده و برای ساخت لوله پلیاتیلن از از این مواد استفاده میکنند.
2. افزودن مستربچهای غلیظ دوده به پلیاتیلن طبیعی
کامپاندهای پلیمری در چه مواردی کاربرد دارند؟
کامپاند پلیاتیلن یکی از پرمصرفترین مواد در صنعت پلاستیک به شمار میآید. این ماده دارای تنوع بسیاری هستند که در صنایع مختلف پلیمری کاربرد فراوانی دارد. کامپاند پلیاتیلن را شرکتهای تولیدی بهصورت خالص یا ترکیبی مورد استفاده قرار میدهند که از کیفیت بالا و قیمت مناسب برخوردار هستند.
کامپاند پلیاتیلن در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که برخی از آنها عبارتند از:
- ساخت و تولید فیلمهای پلیاتیلن (پلیاتیلن ۲۱۰۲)
- ساخت و تولید لولههای آبیاری قطرهای (پلیاتیلن پایپ گرید)
- تهیه و تولید لولههای تحت فشار
- تولید ورقهای ژئوممبران
- ساخت کارتنپلاستها (PPC30S)
- تولید قطعات تزریقی (پلیاتیلن ۵۲۵۱۸)
پلیاتیلن از زنجیرهای هیدروکربن تشکیل شده که پایه اصلی آن مولکول اتیلن است که از ۲ اتم کربن و ۴ اتم هیدروژن تشکیل شده است.
کاربرد پروپیلن
از پلیپروپیلن (PP552R) در زمینههای مختلفی استفاده میشود، بهعنوان مثال در صنعت خودرو در تولید ورقهای درب، تزئینات داخلی، کف ماشین، جعبههای باتری و … استفاده میشود. بیشتر قسمتهای کیف و اسباببازی نیز از این پلیمر ساخته شده است. تقریباً 10٪ از تولید PP یا پلیپروپیلن برای ساخت بستهبندی مواد غذایی استفاده میشود. حدود 30٪ PP هم در تولید الیاف و منسوجات مورد استفاده قرار میگیرد. از الیاف PP در ساخت فرش، موکت، طناب، گونی و … استفاده میشود.
دیگر کاربردهای پلیپروپیلن در کشور
• لوله
از پلیپروپیلن (PP510L) برای لوله آب و فاضلاب، لولههای تحت فشار از جمله آب آشامیدنی، گرمایش از کف و رادیاتور هم استفاده میشود و از کوپلیمرهای بلوک برای موارد دیگر مانند فاضلاب استفاده میشود. شرکتهای پتروشیمی نوید زر، رجال، مارون و شازند این نوع تولیدات را برای صنعت لولهسازی ارائه میدهند.
• ظروف یکبار مصرف و جعبههای پلاستیکی
استفاده از ظروف پلیپروپیلن (PPMR230) که با روش ترموفرمینگ در سالهای اخیر تولید میشود، در صنعت بستهبندی مواد غذایی در کشور گسترش یافته است. از انواع مختلف هموپلیمرها، کوپلیمرهای تصادفی و بلوکی در این کاربرد استفاده میشود. پتروشیمی رجال دارای انواع مختلف هموپلیمر تحت لیسانس خود است. علاوه بر این، نویدزر شیمی، مارون و جم این نوع پلیپروپیلن را در لیست کالاهای موجود دارند و امکان تولید کوپلیمرهای آن در دسترس شازند و جم است. از جعبه پلاستیک چندین سال است که در تولید بستهبندیهای مختلف استفاده میشود و جایگزین مناسبی برای مقوا و کارتن است.
کامپاند پلیپروپیلن چیست؟
ترکیبات پلیپروپیلن عمدتاً از نوعکامپوزیت هستند و در ساخت قطعات و اجزای سازنده لوازم خانگی، لولهها و اتصالات مورد استفاده قرار میگیرند.
کامپاند پلیپروپیلن به دلیل تقاضای برخی از مشتریان خود، تولید پلیپروپیلن را محدود کرده است. این ترکیبات بیش از کامپوزیت بوده و خواص پلیپروپیلن را تقویت میکنند. افزودن انواع فیلرهای معدنی، مواد فایبرگلاس غیر قابل نفوذ، لیف شیشه و … خواص زیر را به ویژگی این پلیمر میدهد:
- افزایش مقاومت کششی
- مقاومت ضربه را افزایش دهید.
- مدل کششی و خمشی را افزایش دهید.
- مقاومت حرارتی
- پایداری ابعاد را افزایش دهید.
- خواص الاستیک را افزایش دهید.
- افزایش مقاومت در برابر خزش و سٌری بودن
- کاهش قیمت
کامپاندهای پلیمری پلیپروپیلن در تولید قطعات خودرو، روکش سیمها و برخی لوازم خانگی و لولهها و اتصالات آن استفاده میشود.
ساختار پلیپروپیلن (PP)
پلیپروپیلن (PPZR230) دارای سه نوع متفاوت است: ایزوتاکتیک iPP، سیندیوتاکتیک sPP و آتاکسیکaPP در نوع ایزوتاکتیک.
iPP ایزوتاکتیک دارای خواص متنوعی است که منجر به استفاده گسترده از آن به ویژه در تولید پلاستیک و الیاف شده است. یکی از مهمترین خواص این ماده در مقایسه با پلیمرهایی مانند پلیآمیدها عدم جذب رطوبت در آن است که آن را به گزینهای مناسب برای بسیاری از کاربردها تبدیل میکند. با ایجاد برخی تغییرات بعدی میتوان خواص این ماده را بهبود بخشید. مهمترین اصلاحاتی که در حال حاضر در دست اقدام است، کنترل روند تخریب، شبکهسازی، عملیاتیسازی و انشعابات است. ساختار مولکول پلیپروپیلن به دلیل ماهیت مولکولها که منجر به مقاومت ذوب کم میشود و استحکام ذوب پایین میآید، در نتیجه استفاده از این پلیمر را در فرآیندهایی مانند قالبریزی و سازههای حرارتی محدود میکند.
ویژگیهای پلیپروپیلنها (PP)
در مقایسه با سایر پلیمرها، پلیپروپیلن (PP440L) دارای ویژگیهای متمایز و قابل توجهی است که عبارتند از:
- هزینه نسبتاً ارزان مونومر پروپیلن در مقایسه با سایر مونومرهای پلیمری
- هزینه کم PP در مقایسه با سایر پلیمرها
- وزن مخصوص و کم PP
- انعطافپذیری و طیف گستردهای از تولید PP با خواص فیزیکی و شیمیایی متغیر
- افزایش کاربردهای جدید
- استفاده از PP در دستگاهها و تجهیزات پزشکی افزایش پیدا کرده
- مصرف PP را به عنوان آلیاژ با سایر پلیمرها
- جایگزینی پلیمرها مانند PS ، PE و غیره با PP
روشهای تولید محصولات پلیپروپیلن (PP)
پلیپروپیلن (PP440G) که یک محصول پلیمری و پلاستیکی است، کاربردهای زیادی در صنعت و تولید دارد. محصولات مختلفی از انواع مختلف پلیپروپیلن ساخته میشوند. این موارد شامل موارد زیر است: این محصول توسط شرکتهای پتروشیمی تولیدکننده مشتقات و محصولات جانبی نفت خام تولید و به بازار عرضه میشود. شش نوع مختلف از تولید محصولات پلیپروپیلن وجود دارد، از جمله موارد زیر:
- قالب تزریقی
- قالب بادی
- فیلم وشیت
- الیاف
- لوله
- کاورهای محافظ
ویژگی لولهها و محصولات پلیپروپیلن
- سبک وزن
- بستن اتصال آسان
- مقاومت در برابر سایش و فرسایش
- مقاوم در برابر خوردگی و زنگزدگی
- امکان خم شدن
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- مقاوم در برابر تغییرات آب و هوا، باران و برف و نور خورشید
- مقاومت بالا در برابر اسیدها و مواد شیمیایی
- خواص عایق در برابر جریان الکتریکی و گرما
- قیمت نسبتاً مناسب
- درجه بالای تولید و بازاریابی
- دسترسی آسان خرید محصول
دیدگاهتان را بنویسید