فرآیند تولید نایلون کشاورزی چگونه است و چه کاربردهایی دارد؟
شاید به همین جهت است که از فیلمهای کشاورزی به عنوان انقلاب سبزی تعبیر میگردد که از طریق توسعه استفاده از آنها در تمام مناطق جهان میتوان بسیاری از مشکلات مربوط به خشکسالی و کاهش منابع آبی را برطرف نمود. بهطور کلی بخش عظیمی از گلخانهها در سرتاسر جهان، تنها در دو منطقه متمرکز شدهاند. ۸۰ درصد در شرق دور (شامل کشورهای چین، ژاپن و کره جنوبی) و ۱۵ درصد در ناحیه مدیترانه. با این وجود طی یک دهه گذشته تعداد نواحیای از جهان که با گلخانهها پوشیده شدهاند، به سرعت در حال افزایش است. تخمین زده شده این نواحی بهطور متوسط هر ساله نسب به سال قبل ۲۰ درصد گستردهتر میشوند. از این میان سهم رشد استفاده از گلخانهها در نواحی خشکی مانند خاورمیانه و آفریقا، ۱۵ الی ۲۰ درصد در سال هستند. این میزان رشد در مقایسه با مناطق توسعه یافتهتری مانند اروپا و چین که رشد سالیانه ۳۰ درصد را دارند، بسیار ضعیف است. این ارقام چیزی در حدود ۱ میلیون تن از مصرف فیلمهای پلیمری در سال هستند که عمدتاً نیز از پلیاولفینها تشکیل شدهاند.
کاربردهای فیلمهای پلیمری در کشاورزی
کاربردهای اصلی فیلمهای پلیمری در کشاورزی به موارد ذیل تقسیم میشود:
- فیلمهای مالچ
- پوششهای گلخانهای و تونلی
- فیلمهای بستهبندی سیلاژ
- فیلم ضد عفونیکننده و سولاریزهکننده خاک
- ژئوممبرینها
خواص ضروری پوششهای گلخانهای و تونلی
پوششهای گلخانهای در هنگام کاربری تحت تأثیر نور، دما و تخریبهای شیمیایی میباشند. به همین جهت برای یک طول عمر بالا و تضمین شده نیازمند ملزوماتی هستند که به شدت به پارامترهای محیطی وابستهاند. از جمله پارامترهای محیطی میتوان به نوع سازه (چوبی، آهن گالوانیزه)، طراحی گلخانه (ارتفاع، تهویه مطبوع و …)، پارامترهای جغرافیایی (شدت نور خورشید، دما، میزان بارندگی، ارتفاع و …) و مواد شیمیایی مورد استفاده در گلخانه نام برد. در صورت بیتوجهی به پارامترهای محیطی، طول عمر این پوششها نسبت به حالت عادی بسیار کاهش مییابد. در ادامه تعدادی از خواص ضروری برای پوششهای گلخانهای ذکر شده است.
- استحکام بالا در هر دو جهت MD و TD
- استحکام ضربه بالا
- مقاومت بالا دربرابر سوراخشدگی
- مقاومت بالا در برابر پارگی
- عبورپذیری بالای نور مرئی
- عبورپذیری پایین در برابر طول موجهای بلند
- عدم تشکیل شبنم و مه بر روی سطح داخلی پوشش
- عدم چکه قطراتی که براثر رطوبت بر روی سطح داخلی پوشش تشکیل میشوند.
- خرش بسیار پایین
- مقاومت در برابر نور UV
- ضد تجمع خاک و گرد و غبار
نقش پلیاتیلنهای ارتقاء یافته در تولید فیلمهای کشاورزی
کاربرد فیلم ۵ لایه
فیلم ۵ لایه برای کاربردهای مختلف از جمله بستهبندی مورد استفاده قرار میگیرد. بستهبندی محصولات، پوشش گلخانه، فیلمهای کشاورزی، بستهبندی مواد غذایی، شرینک، نایلونهای ساختمانی و صنعتی و … از مهمترین کاربرد فیلمهای ۵ لایه است.
یکی از روشهای تولید فیلم ۵ لایه استفاده از روش اکستروژن بادی (پلیاتلین ۰۰۳۵) است. این فرآیند اساساً شامل یک لوله نایلونی از نایلون مذاب و “دمیدن” یا باد کردن آن به چندین برابر قطر اولیه آن است تا یک لایه نازک را تشکیل دهد که میتواند مستقیماً مورد استفاده قرار گیرد و یا میتواند به شکل یک فیلم با لایههای مختلف تولید شود. فیلم ۵ لایه، به ۵ لایه متفاوت فیلم اشاره دارد که در روند اکستروژن تولید میشوند. رزینهای مختلفی در فرایند اکستروژن پلاستیک تولید و به یکدیگر متصل میشوند و در نهایت تشکیل فیلم ۵ لایه را میدهند.
به این نوع از فیلمهای نایلونی فیلمهای همزمان اکسترود شده گفته میشود، زیرا آنها با یک فرآیند اتصال چند لایه ساخته شدهاند. ترکیب چندین لایه از مواد مختلف، خصوصیات مکانیکی و فیزیکی فیلم از جمله سوراخ شدن، مقاومت در برابر پارگی و گرما و همچنین رطوبت و خاصیت جلوگیری از ورود اکسیژن را در این گونه فیلم های نایلونی بالا میبرد. بهترین فرآیند برای تولید فیلم ۵ لایه نایلون استفاده از فرآیند کواکستروژن است که در این روش شاهد اکسترود ۵ پلیمر مختلف با یکدیگر هستیم که تشکیل فیلم ۵ لایه را خواهند داد.
مهمترین ویژگی نایلونهای ۵ لایه
- محافظت از محصول
- مقاومت بالا در برابر پاره شدن
- سد بخار
- سد رطوبت
- مانع نور
- قابلیت چاپ
نایلونهای ۵ لایه در کشاورزی
مهمترین مزیت استفاده از نایلونهای ۵ لایه یا نایلون کشاورزی در صنعت کشاورزی
- حفاظت از رطوبت و صرفهجویی در مصرف آب
- کنترل علفهای هرز
- توسعه ریشه
- اصلاح خواص اقیلمهای گیاهی و خاکی
- بستر مناسب برای گیاهان و درختان
- جذب یا دفع آفات
- صرفهجویی در هزینهها
- استرچ پالت بند
- استرچ غذایی
- استرچ سیلو
مواد استفاده شده در فیلم پنج لایه یا نایلون کشاورزی
مهمترین ویژگیهای نایلونهای پنج لایه یا نایلون کشاورزی
- قدرت مکانیکی
- سختی بالا
- مقاوم در برابر ساییدگی
- مقاوم در برابر پنچری
- قابلیت حرارتی
دیدگاهتان را بنویسید