درباره کاربرد و مزایای پرمصرف‌ترین پلاستیک دنیا، پلی‌اتیلن

درباره کاربرد و مزایای پرمصرف‌ترین پلاستیک دنیا، پلی‌اتیلن - پانیذا پلیمر

درباره کاربرد و مزایای پرمصرف‌ترین پلاستیک دنیا، پلی‌اتیلن

Pe پلی‌اتيلن پرمصرف‌ترین پلاستیک و پليمر در دنيا از دسته‌ی ترموپلاستيك‌ها است و از خانواده‌ی پلی‌اولفين‌ها است. در عین حال بد نیست اشاره کنیم که این ماده به‌عنوان بزرگ‌ترين گروه از ضايعات پلاستيكی نیز شناخته می‌شود. یکی از بیشترین کاربردهای این پلیمر در صنعت بسته‌بندي است. براي مثال کيسه‌ها و دبه‌ها، بطری‌های شير، قاشق‌های پلاستيکی و … را می‌توان نام برد.

انواع پلی‌اتيلن

تفاوت انواع پلی‌اتيلن به‌عنوان پرمصرف‌ترین پلاستیک در درجه‌ی شاخه‌ای شدن جرم مولكولی و توزيع آن‌ها است.
HDPE پلی‌اتيلن با دانسيته‌ی بالا و دارای مقاومت در برابر ضربه و درجه‌ی بلورينگی بالايی است. نکته‌ی قابل ذکری که درباره‌ی این پلیمر وجود دارد این است که دارای ساختار شیمیایی یکسانی است.
LDPE از نوع خطی پلی‌اتيلن محسوب شده و شاخه‌ی جانبی بيشتری نیز دارد که همین امر موجب انعطاف‌پذيری بيشتر آن شده است.
LLDPE و ULDPE با افزودن مونومرهايی مانند 1-بوتن و 1-اكتن به LDPE خطی تهيه می‌شوند و در نتیجه، باعث افزايش زنجير شاخه‌ای كوتاه به پليمر شده و شاخه‌های بلند را محدود می‌كند. خطی بودن زنجير باعث ایجاد قابلیت كشسانی و شاخه‌ای بودن آن باعث سختی بیشترمی‌شود.
ULDPE  نيز مانند LLDPE است ولی با كومونومرهايی با طول بلندتر كه در نهايت با چگالی كمتر و كريستاليتی كمتری تولید می‌شود. اين خواص سبب می‌شوند ULDPE به‌طور چشم گيری در دمای كم خواص ضربه‌ای و انعطاف‌پذيری مناسبی داشته باشد.

خواص پلی‌اتيلن

مزايا

قيمت كم، فرآيندپذيری مناسب، مقاومت ضربه‌ای بالا، مقاومت شيميايی بالا، از دلایل به‌کارگیری فراوان این پلیمر در زمینه‌های متفاوت می‌باشد.
اين محصول از جهت حلاليت در دمای اتاق نامحلول است و میزان حلاليت آن با گرم كردن در هيدروكربنات و يا هالوژن هيدروكربن می‌تواند افزايش داشته باشد.
درجه‌ی شاخه‌ای بودن نه تنها می‌تواند تأثير مهمی روی خواص در حالت جامد داشته باشد، بلكه در زمینه‌ی رفتار مذاب نيز تأثيرگذاری مهمی دارد. وجود زنجيرهای بلند، كاهش تمايل زنجير پليمر به حرکت در مقايسه با ساختارهای خطی‌تر را به همراه دارد كه اين امر موجب كاهش ويسكوزيته‌ی مذاب می‌شود.
اين ماده به‌نسبت در برابر اکسيدکننده‌ها پايداری دارد و به‌سادگی اکسيد نمی‌شود. تنها در هوا، تحت اشعه‌ی UV  و در دماهای بالا اكسيد می‌شود.

معايب

دمای ذوب PE به دليل نيروی بين مولكولی كم كربن تقریباً پايين است. دمای انتقال شيشه‌ای يا همان Tg  اين ماده  بين C° 130­ و C° 30­ گزارش شده است.
تخريب اين پليمر در دماي بالای C° 270 رخ می‌دهد و در همین راستا طيف پيوسته‌ای از هيدروكربن‌هايی با 1-70 اتم كربن را ایجاد می‌کند.

کاربردهای پلی‌اتيلن به‌عنوان پرمصرف‌ترین پلاستیک

نایلون (Nylon): همانطور که در بالا اشاره شد، مصرف عمده‌ی این پلیمر در فيلم‌هايی است كه به‌طور گسترده‌ای در انواع بسته‌بندی‌ها و همچنين در تولید كيسه‌ها  و پوشش غذا‌ها  استفاده می‌شود.
اتصالات (Connector): از کاربردهای ديگر PE استفاده در پوشش انواع سيم‌ها و كابل‌ها به دليل این‌که دارای خواص عايق‌پذيری بالایی است.
بطری‌ها (Bottle): کاربرد فراوانی در توليد قطعاتی كه از طريق قالب‌گيری دمشی و تزريقی توليد شده و به‌ویژه بطری‌هايی كه برای نگهداری مواد غذايی و يا مواد شيميايی خانگی استفاده می‌شوند دارد.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − سه =