کاربردهای پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌ها

کاربردهای پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌ها

ژئوسنتتیک‌ها محصولاتی هستند که از مواد پلیمری تهیه‌ شده و به‌عنوان یک جزء اصلی از پروژه‌های عمرانی برای دستیابی به اهداف مهندسی کاربرد دارند، در این مقاله به کاربردهای پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌ها می‌پردازیم.

طبیعت پلیمری ژئوسینتتیک‌ها به‌ گونه‌ای است که سبب می‌شود برای استفاده در زمین، جایی که دوام زیادی از آن انتظار می‌رود مناسب باشند.

تعریف ژئوسنتتیک و تاریخچه استفاده از آن:

پیشوند Geo  به معنای “جغرافیایی” نشان می‌دهد که کاربرد این محصولات با خاک، سنگ و یا زمین ارتباط دارد و پسوند Synthetic برای تعریف این موضوع است که این محصول ساخت دست بشر است.

به‌عبارت‌دیگر ژئوسنتتیک‌ها محصولات مصنوعی‌ هستند که به‌صورت آزاد در طبیعت یافت نمی‌شوند.

ژئوسنتتیک و کاربردهای آن از زمان رومیان مورد توجه بود به صورتی که آن‌ها از فیبرهای طبیعی، پارچه و یا گیاه و ترکیب این‌ها با خاک برای پایدارسازی خاک جاده‌ها استفاده می‌کردند.

میدانیم مفهوم و خاصیت کنونی ژئوسنتتیک‌ها با زمان رومیان بسیار متفاوت بوده ولی ماهیت اصلی و کاربردهای این متریال از همان زمان ثابت است.

به دلیل محدودیت در استفاده از مواد سازنده ژئوسنتتیک، تا چندین سال رشد و توسعه این محصول تا حدی کند بود ولی با پیشرفت صنعت و تشکیل انجمن بین‌المللی ژئوسنتتیک (IGS) پاریس در سال ۱۹۸۳این محصول مورد پذیرش و استقبال بیشتری واقع شده، استفاده و توسعه آن رشد چشمگیری پیدا کرد.

اولین تلاش‌ها برای تقویت خاک، در زمان‌های بسیار دور، با فروکردن شاخ و برگ درختان در باتلاق‌ها و شن زارها آغاز شد.

به این صورت که با اضافه کردن این‌ها، به تدریج جرمی در اطراف آن‌ها شکل می‌گرفت، قدرت تحمل خاک را افزایش می‌داد و درنتیجه این محل‌ها قابل‌عبور و مرور می‌شدند.

اولین بار در اواخر دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰ میلادی در آمریکا از ژئوسنتتیک‌ها استفاده شد و در دهه ۷۰ در اروپا به اوج خود رسید و اخیراً در کشورهای آسیایی استفاده از این محصولات بسیار رایج شده .

همان طور که گفتیم ژئوسنتتیک به آن دسته از محصولاتی گفته می‌شود که معمولاً برای رفع مشکلات ژئوتکنیک مورداستفاده قرار می‌گیرد.

ژئوسنتتیک‌ها در اشکال مختلف و با مواد متنوعی تولید می‌شوند که از هرکدام برای کاربردهای تقریباً مشابه استفاده می‌شوند و خاصیت این محصولات به این صورت است که یک یا چند مورد از این کاربردها را هم‌زمان دارا می‌باشد.

انواع ژئوسنتتیک‌ها:

کاربرد پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌های ژئوممبران پلی اتیلن:

ورق ژئوممبران پلی اتیلن، ورق های پلیمری از جنس HDPE ( پلی اتیلن سنگین ) و LLDPE ( پلی اتیلن سبک خطی غالبا گرید LLD 209AA ) و VLDPE (فوق سبک) می باشد که جهت ممانعت از عبور سیالات و گازها از سطوح و از انواع عایق رطوبتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نصب سریع و آسان، مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی سخت و نور خورشید و همچنین عمر بالای (هشتاد سال) ژئوممبران پلی اتیلن  باعث شده که در بسیاری از پروژه های سد سازی، تونل و استخر مورد استفاده قرار گیرند.

ژئوممبران ورق پلی اتیلن به صورت رول بوده و با عرضی بین ۲ متر تا ۷ متر و طول ۲۰ متر و ضخامت‌های بین یک تا سه میلیمتر تولید می‌شوند و در صورت نصب صحیح آب بندی ابدی پروژه را به همراه خواهند داشت.

سالم ماندن آب در تماس با ورق پلی اتیلن و عدم نیاز به پوشاندن آن باعث شده که استخرهای کشاورزی پلیمری با هزینه یک سوم استخر بتنی قابل اجرا باشد.

 

ژئوتکستایل:

ژئوتکستایل‌ها نوعی از مواد ژئوسنتتیک می‌باشد که در ۱۵ سال اخیر روز به روز بر مقبولیت آنها در بین مهندسان افزوده شده است.

ژئو تکستایل‌ها موفقیت خود را به کاربردهای گسترده در بیش از ۸۰ موردی و مقاومت در برابر تجزیه زیستی مدیون است.

ژئو تکستایل‌ در واقع نوعی پارچه است؛ با این وجود نه به معنای لغوی سنتی خود، ژئو تکستایل‌ها مانند مواد طبیعی نظیر پنبه، پشم و یا ابریشم نیستند.

ژئو تکستایل‌ها منسوجاتی هستند که از الیاف مصنوعی( پلی پروپیلن نساجی)

ساخته شده‌اند که به صورت یک پارچه انعطاف پذیر و متخلخل شکل گرفته است.

خواص ژئو تکستایل:

  • مقاومت بالا در سایش
  • خاصیت هیدرولیکی بالا که موجب هدایت حجم زیادی از آب می شود.
  • طول عمر بالا
  • مقاومت در برابر آسیب

دیمپل شیت:

دیمپل شیت یا ورق شانه تخم مرغی پلی اتیلن از انواع عایق رطوبتی است که برای انجام عملیات زهکشی با دبی بالا انجام می شود. از این لاینر هم زمان می توان جهت عایق رطوبتی و زهکشی استفاده کرد.

برای خرید دیمپل شیت میتوانید از گرماژ مختلف از ۴۰۰ تا ۸۰۰ گرم  در رنگ‌های متنوع استفاده کنید.

در ادامه به مزایای دیمپل شیت و کاربرد های آن در صنعت خواهیم پرداخت.

مزایای دیمپل شیت

  • عدم نیاز به خشک کردن قبل از نصب
  • قابلیت کندسوز بودن بر اساس نیاز پروژه
  • دارای مقاومت فشاری مناسب به تناسب پروژه
  • عدم تمرکز و تجمع آب به دلیل خاصیت عبوردهی
  • امکان دستیابی به آب بندی مطلوب با همپوشانی ورق‌ها

ژئوسنتتیک‌های ژئودرین:

ژئودرین (یونی درین) در حقیقت نوعی ژئوکامپوزیت است متشکل از یک لایه شبکه‌ای از جنس پلی اتیلن سنگین، با نام ژئونت که می‌تواند به همراه لایه‌هایی از ژئوتکستایل در یک سمت یا هر دو سمت تولید شود.

میدانیم که آب‌های سطحی و زیرسطحی یکی از مهم‌ترین عوامل طبیعی تخریب سازه‌ها می‌باشد که در صورت عدم کنترل، خسارت‌های فراوانی به پروژه‌های عمرانی وارد می‌نماید و کاربرد اصلی ژئودرین در انتقال آب از سطوح می‌باشد.

 

کاربرد پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌های ژئوسل:

ژئوسل یکی از انواع ژئوسنتتیک‌ها ، معمولا از جنس پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 (پلی اتیلن پایپ گرید ) می‌باشد.

این محصول داری ساختار لانه زنبوری (یا لوزی شکل) و به شکل آکاردئونی ( فنری و قابل باز و بسته شدن و در نتیجه تسهیل در حمل و نقل ) می‌باشد.

ژئوسل‌ها درواقع مصالحی هستند که جهت پایدارسازی شیب‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرند، این پایدارسازی منجر به کاهش پیامدهای زیست‌محیطی شده و کاهش لغزش زمین را در پی خواهد داشت.

با استفاده از این Geocell، سطوح شیب دار پوشیده می‌شود و فضایی برای پرکردن با خاک نباتی، مصالح زهکش یا بتن فراهم می‌شود.

 

کاربرد پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌های ژئوگرید:

ژئوگرید‌ها مصالح پلیمری شبکه‌ای هستند که کاربردهای اصلی آنها در مسلح کردن خاک برای پایدار سازی شیب‌ها است. این مواد از جنس پلی استر و پلی اتیلن ‌یا تركیبی از این مواد ‌‌یا سایر مواد مشابه هستند.

ژئوگریدها در ضخامت‌، سایز و ابعاد مختلف به صورت شبكه‌های سه بعدی تولید می‌شوند‌.‌ از کاربرد‌های ژئوگرید این است که می‌توان به عنوان تقویت كننده‌های مناسب مورد استفاده قرار بگیرند زیرا از مزایای ژئوگرید مقاوت كششی بالا و قفل شدگی قابل توجهی در ساختار شبكه آنهاست.

این دسته از ژئوسنتتیك‌ها معمولاً در مناطقی كه خاك‌ها اشباع‌ یا نم‌دار هستند، در بالا و پایین لایه ژئوتكستایل قرا‌ر می‌گیرند‌.

  • ژئوگريد معمولا حدود ۷۰درصد ارتفاع ديوار را شامل مي‌شود.
  • ژئوگريد معمولا در تمام عرض خاكريز قرار داده مي‌شود.
  • فاصله بين ژئوگريد‌ها در طراحي ، مد نظر قرار مي‌گيرد. ولي جايي كه از نظر لرزه خيزی منطقه آرامي است فاصله ژئوگريد ها به طور مشخصي بيشتر است.

ژئوسنتتیک‌های ژئونت :

ژئونت (توری مرغی یا توری پلاستیکی) یک محصول ژئوسنتتیک است که از نوار های موازی تشکیل شده است که به صورت متقاطع نیز بر روی یکدیگر قرار گرفته اند و به اشکال مختلف مثل مربعی، شش ضلعی و لوزی تولید می‌شوند.

ژئونت‌ها برای هدایت مایعات یا گازها در جهت زهکشی با استفاده از ویژگی زهکشی درون صفحه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

توری پلاستیکی (توری مرغی) قالبا به همراه ژئوتکستایل که در یک سمت یا هر دو سمت آن لمینیت شده باشد (ژئوکامپوزیت یا ژئودرین) در پروژه‌های زهکشی استفاده می‌شوند و یکی از پرکاربردترین انواع ژئوسنتتیک‌ها در زهکشی هستند.

کاربرد پلی اتیلن سنگین اکستروژن EX3 در ساخت ژئوسنتتیک‌های زهکش سه بعدی یا ژئودرین سه بعدی:

زهکش سه بعدی یا ژئودرین سه بعدی ک با نام دریناژ و یا آکواسل نیز شناخته می‌شود، ورق هایی از جنس پلی اتیلن سنگین یا HDPE هستند که به عنوان محلی برای نگهداری آب برای پوشش گیاهی ساخته شده و مورد استفاده گسترده در ساخت روف گاردن‌ها هستند، همچنین این زهکش سه بعدی دارای مقاومت بالا در برابر نفوذ ریشه است پس گزینه‌ای بسیار مناسب جهت زهکشی روف گاردن محسوب می‌شود.

جهت مشاوره و تهیه مواد اولیه ساخت ژئوسنتتیک‌های پلی اتیلن در ساعات اداری با کارشناسان ما در پانیذاپلیمر تماس حاصل فرمایید.

 

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − 11 =