ABS پلاستیک پرکاربرد بنام ای بی اس
پلاستیک ABS– ای بی اس از مهم ترین و پرکاربرد ترین ترپلیمرهایی است که به صورت تجاری تولید میشود. نام کامل آن اکریلونیتریل بوتادین استایرن است که پلیمری گران قیمت و آمورف مات بهشمار میرود. این پلیمر در صنعت خودروسازی، تولید لوازم الکتریکی و ساخت بدنه ی لوازم خانگی از جمله جاروبرقی، تلفن، چایساز و … مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که از نام کامل این پلیمر پیداست، ABS از سه جزء آکریلو نیتریل و بوتادی ان و استایرن تشکیل شده است که میتوان کاربری آن را با تغییر میزان درصد هر یک از این منومرها اصلاح کرد.
در فرآیند تزریق پلاستیک از مواد اولیهی متفاوتی برای ساخت محصولات پلاستیکی استفاده میشود. این مواد اولیه که اغلب پلیمرهای ترموپلاستیک و پلیمرهای ترموستی هستند میتوانند طیف گستردهای از محصولات مصرفی و صنعتی مورد استفاده در دنیای امروزی را تشکیل دهند.
ABS پلیمری پرکاربرد بنام ای بی اس یکی از انواع پلیمرهای ترموپلاستیک است که بخاطر ویژگیهای منحصر به فرد و قیمت مناسب، در دستهی پرکاربردترین پلیمرهای صنعت تزریق پلاستیک قرار میگیرد.
ساختار شیمیایی پلاستیک ABS:
همانطور که گفتیم پلیمر ABS از پلیمریزاسیون سه مونومر به نامهای استایرن، آکریلونیتریل و بوتادین به وجود آمده است. فرمول شیمیایی این پلیمر گرمانرم به صورت زیر نوشته میشود:
(C8H8)x•(C4H6)y•(C3H3N)z)
هر یک از مونومرهای به کار رفته در این ترکیب دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که میتوانند در ظاهر و ویژگیهای این پلیمر تغییر ایجاد کنند:
– آکریلونیتریل: مونومر آکریلونیتریل دارای مقاومت بسیار بالا در برابر دمای زیاد و مواد شیمیایی است. هرچه میزان این ماده در ساختار ABS بیشتر باشد مقاومت این پلیمر در برابر گرما و واکنشهای شیمیایی بالاتر خواهد رفت.
– بوتادین: وجود بوتادین استحکام پلیمر را در برابر فشار افزایش میدهد و سختی محصول نهایی را نیز بیشتر خواهد کرد. بنابراین قطعات پلاستیکی ساخته شده از ABS که دارای بوتادین بیشتری در خود هستند، سختی بالاتری دارند و مقاومت خوبی در برابر فشار از خود نشان میدهند.
– استایرن: استایرن بیشتر در ABS به معنای شکلپذیری بهتر و سختی بالاتر محصول نهایی است.
هر چه میزان یکی از مونومرهای موجود در پلیمر ABS بیشتر باشد، خواص آن مونومر خاص به شکل واضحتری در ABS بروز پیدا میکند، اما بهطور کلی ساختار ABS به صورت یک زنجیرهی طولانی پلی بوتادین است که با رشتههای کوتاهتری از پلی استایرن کو آکرلونتریل قطع شدهاند.
اجزای تشکیل دهنده ABS :
ABS کوپلیمری است که سه منومر بوتادین، استایرن و آکریلونیتریل اجزای تشکیلدهنده آن هستند. هر یک از این منومرها، دارای خواص و ویژگیهای منحصر بفردی هستند. بوتادین تقویتکننده سفتی و استحکام فشاری ABS است، استایرن در شکلپذیری بهتر و سختی ABS نقش دارد و آکریلونیتریل مقاومت ABS را در برابر واکنشهای شیمیایی و حرارت افزایش میدهد. از این رو، به دلیل وجود خواص مختلف در ABS، این پلاستیک کاربردهای فراوانی دارد.
ویژگی های پلیمر ABS:
- سفتی
- ضربهپذیری بالا
- ثبات ابعاد و اندازهها
- قابلیت ماشینکاری بالا
- عایق بودن نسبت به برق
- قابلیت جوشکاری بسیار خوب
- قابلیت رنگپذیری خوب
معایب پلیمر ABS:
- حساسیت به شعله
- کدر و مات بودن
- تغییر رنگ و خواص در مقابل اشعه خورشید
آلیاژ ABS :
اگرچه ABS معایبی نیز دارد، اما از طریق آلیاژ کردن آن با مواد دیگر، این معایب را میتوان برطرف کرد. به طور مثال، از طریق آلیاژ کردن آن با PVC میتوان حساسیت ABS را به شعله کاهش داد و آن را دیر سوز و نیز ضربهپذیر کرد. برای رفع مشکل مات و کدر بودن ABS نیز، میتوان آن را با پلی متیل متاکریلات، آلیاژ کرد تا ABS شفاف حاصل شود.
آلیاژهای ABS کدامند ؟
- آلیاژ ABS/PVC با مقاومت ضربهای بهبود یافته و تاخیر اندازندگی شعله
- آلیاژهای نایلون/ABS با مقاومت شیمیایی و حرارتی بهبود یافته
- آلیاژهای ABS/PC با مقاومت ضربهای، حرارتی و فرآیندپذیری بهبود یافته
- آلیاژهای پلی سولفات/ABS با مقاومت شیمیایی و حرارتی و سفتی محیطی
اهمیت استفاده از پلاستیک ABS
پلیمر ای بی اس مقاومت زیادی در برابر مواد شیمیایی فرسایشی یا اثرات فیزیکی دارد. ماشین کاری این محصول بسیار ساده است و دمای ذوب پایینی دارد که استفاده از آن را در فرآیندهای تولید قالب گیری تزریقی یا چاپ سه بعدی روی دستگاه FDM آسان میکند. پلیمر ABS همچنین مقرون به صرفه است. این پلاستیک معمولاً در گرمای بالا استفاده نمیشود زیرا نقطه ذوب پایینی دارد.
پلاستیک ای بی اس به راحتی ماشینکاری، سنباده کاری، چسب و رنگ آمیزی میشود. این ویژگی باعث شده است تا به یک ماده عالی برای نمونه سازی (پروتوتایپ) تبدیل شود. همچنین میتوانید با ای بی اس روکشهای زیبایی تولید کنید و همچنین میتوان آن را به راحتی رنگ کرد. همه این ویژگیها باعث میشوند تا آکریلونیتریل بوتادین استایرن در بسیاری از کاربردها در طیف وسیعی از صنایع مورد استفاده قرار گیرد.
اقلام پلاستیکی اغلب از ABS نیز ساخته میشوند زیرا این پلیمر میتواند به خوبی در برابر باران، طوفان و باد مقاومت کند. با این حال، برای طولانیتر شدن عمر این پلاستیک در کاربردهای بیرونی، باید به اندازه کافی از اشعه ماوراء بنفش و قرار گرفتن در معرض شرایط آب و هوایی شدید محافظت شود.
هزینههای تولید نسبتاً ارزان آکریلونیتریل بوتادین استایرن، امکان استفاده مقرون به صرفه از این متریال را برای تولید نمونههای اولیه و مدلهای پلاستیکی فراهم میکند.
این پلیمر دارای رسانایی گرما و الکتریسیته کم است. همین ویژگی باعث شده تا برای محصولاتی که نیاز به حفاظت عایق الکتریکی دارند، مفید باشد. همچنین این پلاستیک مقاومت بسیار خوبی در برابر ضربه دارد و میتواند ضربه را به طور موثر و قابل اعتماد جذب کند. ABSهمچنین میتواند آبکاری شود تا گزینههای کاربردی بیشتری را برای صنایع مختلف ارائه دهد.
پتروشیمی های تولید کننده ABS در ایران:
پتروشیمی تبریز و نیز پتروشیمی قائد بصیر از جمله تولیدکنندگان ABS در کشور ما هستند. این پلیمر در گریدهایی از جمله گریدهای معمولی، گریدهای ضد شعله، گرید قابل آبکاری و گریدهای مقاوم در برابر حرارت تولید میشود که بیشتر آنها در پتروشیمی قائد بصیر(گلپایگان) به تولید میرسند.
دیدگاهتان را بنویسید