مزایای ورق کریستال چیست، چه کاربردهایی دارد و دارای چه انواعی است؟
ورق کریستال یکی از انواع ورق پلکسی است که در صنایع راه و ساختمان و تزئینات خانگی مورد استفاده گسترده قرار میگیرد. ورق پلکسی کریستال ایرانی و طلق مشجر، ورق کریستال شفاف است که در بسیار محبوب و پرطرفدار شده است. این ورق ایرانی مقاومت شیمیایی بسیار بالایی دارد، قیمت بسیار مناسبی دارد و به علت سختی بالای آن برای کاربردهای داخلی، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
کریستال (GPPS) ورقی شفاف با درصد بلورینگی پایین بوده که میتواند به عنوان جایگزینی ارزان قیمت برای دیگر پلاستیکهای شفاف استفاده شود. نام تجاری این پلاستیک، کریستال (GPPS) میباشد. ورقهای کریستال (GPPS) در صنایع ساختمان به عنوان سقف کاذب، در صنایع یخچالسازی، صنایع تزئینی و … استفاده میشود. این پلاستیک غیرکریستالی و شکننده میباشد. همچنین مقاومت آن در برابر UV پایین بوده و فقط برای کاربردهای داخلی مناسب است. این محصول از پایداری ابعادی مناسبی برخوردار است.
ورقهای کریستال ایرانی بهصورت عمده در معماری ساختمانها و مکان عمومی و خصوصی مورد استفاده قرار میگیرند. بسیاری از این نوع ورقهای کریستال به جهت مقاومت بالای آنها در سقف کاذب و یا حتی با ضخامتهای بسیار بالا در کف پلهای شیشهای مورد استفاده قرار میگیرند. البته برای استفاده در پلهای شیشهای بیرنگ گواهیهای عمرانی و معماری برای آنها مورد نیاز است.
این نوع پلیمر مصنوعی معمولی که کاربرد عمومی داشته و به نام کریستال در ایران شناخته میشود دارای خواصی مانند مقاومت در برابر حرارت و ضربه دارد. همچنین به دلیل داشتن خواص دیالکتریکی و مقاومت بالا، در مصارف الکتریکی بسیار کاربرد دارد.
موارد مصرف پلیاستایرن معمولی
عمده استفاده این پلیمر در بخش التکریکی است که شامل بیشتر صنایع میشود.
- رادیو
- تلویزیون
- بدنه ساعت
- لوازم ورزشی
- اسباببازیها
- وسایل الکترونیکی
- ظروف یکبار مصرف
- عایق برودتی یخچال و فریزر
ورق کریستال GPPS دارای ویژگیهای مقاومت شیمیایی، جذب آب کم و مقاومت در برابر درجه حرارت بالا است. این ماده در برابر اسیدهای آلی، مواد قلیایی، نمکها و درصد الکل پایین مقاوم است و همچنین میتواند در مکانهای مرطوب مورد استفاده قرار گیرد. به دلیل مقاومت در برابر درجه حرارت بالا، میتوان آن را به شکل ایدهآل برش داد و بهطور گستردهای در دربهای حمام، آباژورها، تجهیزات دفتری، لوازم جانبی پزشکی، دکوراسیون داخلی، اسباببازیها و غیره استفاده کرد. قیمت ورق کریستال بسیار مناسب و دارای ویژگیهای خوب است.
با خرید ورق کریستال GPPS که از وضوح نوری و استحکام خوبی برخوردار است و با توجه به قیمت طلق پلاستیکی شفاف، میتوانید خریدی مقرون بهصرفه داشته باشید.
این ورق کریستالی شفاف بسیار شکننده است و قیمت ارزانی دارد اما به یاد داشته باشید از آنجا که مقاومت کمی در برابر اشعه ماوراء بنفش دارد چندان برای محیطهای خارجی مناسب نیست و بیشتر جهت تزئینات داخلی و سقف کاذب و غیره در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
GPPS دارای پایداری شیمیایی، پایداری حرارتی، ویژگیهای نوری، شکست قوی، عایق الکتریکی قوی، مقاومت در برابر تابش بالا و تمایل کم به جذب رطوبت است. تأثیر اقلیمی و آب و هوایی هم بر آن اندک است. از طرف دیگر، الکتریسیته ساکن کوچک آن برای تولید مناسب است. میزان انتقال ۸۸٪ است، اگر چه نمیتواند به اکریلیک برسد اما سایر مزایا میتوانند این کمبود کوچک را پوشش دهند.
ورق کریستال یکی از انواع ورق پلکسی است که در صنایع راه و ساختمان و تزئینات خانگی مورد استفاده گسترده قرار میگیرد.
همچنین استفادههای دیگری که از این ورقهای ایرانی کریستال (کریستال ۱۵۴۰تبریز) میشود در صنایع بستهبندی و ظروف یکبار مصرف است. همچنین در صنایع تزئینی نیز از این مواد اولیه در واقع استفاده میشود. ورق کریستال در واقع مواد اولیه متریال بسیاری از کارها در کسب و کارها و صنایع است.
ورق پلکسی کریستال را کارگاهها خریداری و با برش دقیق لیزر آنها را برش میدهند و برای کارهای مختلف خود استفاده میکنند. همچنین همانطور که گفتیم ممکن است آنها را با روشهای فراوری خاص دیگری تبدیل به محصولاتی جذاب دیگر کنند.
موردی که در هنگام خرید و یا گرفتن قیمت ورقها باید به آنها دقت کنید سایز، ابعاد، ضخامت، مات یا شفاف بودن و رنگ ورقهای پلکسی کریستال ایرانی است.
مزایای ورق کریستال چیست؟
- خواص نوری خوب
- قالبپذیری مناسب
- عایق الکتریکی
- شفافیت عالی
- جذب کم رطوبت
- مقاومت شیمیایی نسبتاً خوب
- قیمت ارزان
- سختی بالای سطح
- مقاومت گرمایی بالا
- تطبیقپذیری بالا
یکی از انواع ورق وکیوم که از آن برای تولید بستهبندیهای مناسب برای مواد غذایی و از این دست محصولات استفاده میشود ورق هایمپک است. تعداد بیشماری از شرکتهای صنایع غذایی در کشور وجود دارند که تمامی آنها از ورق هایمپک برای بستهبندی محصولات خود استفاده میکنند. از جمله دلایلی که باعث شده از ورق وکیوم هایمپک برای بستهبندی محصولات غذایی استفاده شود زیبایی بسیار زیاد آن است. هیچ یک از ورقهایی که برای بستهبندی محصولات مورد استفاده قرار میگیرند از لحاظ زیبایی مانند ورق هایمپک نیستند و جلوه ظاهری مناسبی را ایجاد نمیکنند.
درست است که ورق هایمپک برای محصولات سبک مورد استفاده قرار میگیرد اما از مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار و کشش برخوردار است و میتواند بدون آن که پاره شود محصولات درون خود را حفظ و نگهداری کند. مقاومت گرمایی ورق پلیمری هایمپک نیز در بالاترین حد خود قرار دارد و گرما به راحتی نمیتواند در بافت آن تأثیرگذار باشد مگر آن که گرمای بیش از حد به آن وارد شود مانند حرارت مستقیم آتش که در نتیجه باعث ذوب شدن آن میشود.
ورق H.I.P.S هایمپک به دلیل ساختار مقاومی که دارد حتی برای ساخت ظروف نیز مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله لوازمی که با استفاده از ورق H.I.P.S هایمپک تولید میشود میتوان به ظروف یکبار مصرف، وسایل الکترونیکی، بدنه ساعت، تلویزیون، رادیو، لوازم ورزشی، اسباببازی، عایقهای برودتی در بدنه یخچالها، فریزرها و وسایل خانگی اشاره نمود.
ورق هایمپک برای صنایعی که قصد دارند برای محصولات خود از بستهبندیهای رنگی استفاده کنند بسیار مناسب میباشد. رنگبندیهای بسیار متنوعی برای ورق هایمپک وجود دارد که صنایع میتوانند نسبت به تولیدات خود از رنگهای متنوع ورقهای هایپمک بهرهمند شوند.
ورقهای هایمپک (هایم پک) از استحکام بالا و قالبگیری خوبی برخودار هستند. همچنین توانایی فرایندپذیری مجدد با حفظ ابعاد و دما، رنگپذیری، چاپپذیری و چسبندگی دارند.
ورقهای هایمپک در رنگهای سیاه، قرمز، زرد، سفیدآبی، سفیدبرفی، طوسی، سیاه، آبی تولید میشود. ورق هایمپک نوعی ورق پلاستیک انعطافپذیر میباشد که مصارف مختلف و متفاوتی دارد. این ورق از نوعی پلاستیک از زیر مجموعههای پلیاستایرن با نام پلیاستایرن مقاوم ساخته میشود.
ورقهای هایمپک (هایم پک) با ضخامت ۲-۸ میلیمتر و حداکثر عرض ۱۶۰۰ میلیمتر تولید میشوند.
هایمپک ۷۲۴۰ را میتوان نوعی پلاستیک نامید که از لحاظ وزنی، سبک، انعطافپذیری بالا و با قیمت مناسبی در بازار ارائه میشود که بیشتر برای تولید لوازم سبک با حجم بزرگ و یا کوچک مورد استفاده قرار میگیرد.
به علت راحت و سریع و ارزان بودن، در بازار رونق بسیار دارد و به همین علت در بیشتر صنایع مورد اسفاده قرار میگیرد.
بهطور مثال در تولید صنایع خودرو برای تهیه لوازم یدکی خودرو، لوازم آشپزخانه، عایقهای صوتی، حرارتی و رطوبتی، محافظهای اطراف لوازم و… مورد استفاده قرار میگیرد.
در بازار ایران این ورقها سفید رنگ و با ضخامت ۲ میلیمتر و ابعاد ۱.۸*۱.۲ تولید میشود و ایران هم یکی از کشورهای تولیدکننده این محصول است.
عمده کاربرد این محصول بیشتر در زمینه برش لیزر و تهیه شابلون است.
از ورق هایمپک در مصارف گوناگون صنعت استفاده میشود. از امکاناتی که باعث به کارگیری روز افزون ورقهای هایمپک میشود، عایق گرما و صوت بودن آن است. تولید لوازم ورزشی، اسباببازی و وسایل خانگی از جمله مهمترین این کاربردها به شمار میآید.
همچنین ورقهای هایمپک در زمینه برش لیزری نیز، نقشی مهم دارند. ساخت انواع متنوع شابلون به دلیل بودن، از دیگر موارد مورد استفاده قرار گرفتن ورقهای هایمپک است.
برای برش انواع ورقهای پلکسی گلاس و طلق میتوان یا از فنآوری لیزر و یا از روش دستی استفاده نمود. سریعترین روش برش طلق، برش لیزری است. این روش علاوه بر سرعت بالا دارای کیفیت و دقت بالاتری نیز هست. اما گاهی در دسترس نبودن دستگاه برش لیزری سبب میشود که برش پلکسی با دست و به صورت دستی انجام شود. ابزار مورد نیاز برای این کار تیغ مخصوص برش طلق، موسوم به طلقبُر میباشد.
مختصری در مورد پلیاستایرن مقاوم HIPS
پلیاستایرن با نام اختصاری high-impact polystyrene) HIPS) در بازار جهانی ارائه میشود و اولین کشور تولیدکننده آلمان بوده و این محصول یکی از پر مصرفترینها در بازار جهانی است.
در برابر ضربه مقاومت بالایی دارد و در ساخت ظروف و بدنه لوازم خانگی کاربرد فراوانی دارد. همچنین مناسب بودن برای اماکن مرطوب و… از دیگر مزایای آن است. نام تجاری این ماده در بازار ایران هایمپک میباشد.
اولین بار، پلیاستایرن در سال ۱۹۳۰ توسط ایجی فاربن در آلمان تولید شد. این ماده پس از پلیاتیلن (پلیاتیلن ۰۱۹۰) پر مصرفترین پلیمر دنیا به حساب میآید. پلیاستایرن هیدروکربنی مایع است و از فراوردههای نفتی میباشد. پلیاستایرن در دمای اتاق و به حالت جامد، انعطافپذیر است اما در دماهای بالاتر ذوب شده و حالت مایع به خود میگیرد که در این حالت به صورت قالب شکل میگیرد.
پلیاستایرن معمولی تا حدودی شکننده است، این در حالی است که میتوان با افزودن برخی ویژگیهای موادی همچون پلی بوتادین، به محصولی با عملکرد مطلوب دست یافت. بدین ترتیب پلی بوتادین در ترکیب نهایی منجر به تولید پلیاستایرن مقاوم (هایمپک) میشود.
یکی از سادهترین راههای شناسایی پلیاستایرنها، ویژگی اشتعال آن است:
- این ماده در شعله میسوزد و بعد از حذف شعله همچنان به سوختن خود ادامه میدهد.
- شعله حاصل از سوختن پلیاستایرن زرد رنگ است.
- دود ناشی از سوختن، سیاه رنگ و با ذرات کربن هراه است.
- هنگامی که به دمای ذوب برسد، در شعله چکه میکند.
- بوی سوختن آن چیزی شبیه بوی گاز طبیعی است.
از خصوصیات این ورق میتوان در برابر ضربه مقاوم بودن، مناسب بودن برای اماکن مرطوب و… اشاره نمود.
ورق هایمپک معمولی تقریباً شکننده است که با افزودن یک سری افزودنیها مانند پلیبوتادین در ترکیب نهاییاش به مقاومت قابل قبولی دست مییابد.
یکی از انواع پلیمرهای مصنوعی معطر که از ساختارهای ریزتری به نام مونومر استایرن تشکیل شده است، پلیاستایرن نام دارد. این پلیمر مصنوعی انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای ویژگیهای منحصربهفردی هستند.
استحکام بالا، قالبگیری خوب به همراه توانایی فرایندپذیری مجدد با حفظ پایداری ابعادی و دمائی، رنگپذیری، چسبندگی و چاپپذیری باعث شده است که ورق هایمپک (HIPS) به عنوان یکی از ۵ رزین اصلی در کاربردهای الکتریکی، ترکیبات ساختمانی و اجناس عمومی مطرح گردد. ورق هایمپک (HIPS) به عنوان یک رزین غیر کریستالی دارای خواص متنوعی مانند رزینهای PE, PP و…. میباشد. در مورد ساختار مولکولی، با تغییر درجه کریستالیزاسیون، تغییر قابل توجهی در خواص و ابعاد ورق هایمپک (HIPS)به وجود نمیآید. علاوه بر آن پلیاستایرن با ویسکوزیته مذاب کم در اثر گرما، فرایند، ترموفرمینگ و شکلدهی اسفنجی (تودهای) به آسانی تخریب نمیشود. ورقهای هایمپک (HIPS) از مقاومت ضربهای و گرمایی عالی و قالبگیری فوقالعادهای برخوردارند. علاوه برآن امکان فرایند این ورقها با روشهای مختلف قالبگیری میسر میباشد.
کاربردهای ورق هایمپک (HIPS)
- تابلوهای تبلیغاتی
- ظروف یکبار مصرف
- لوازم بهداشتی
- کابینهای داخلی یخچال (آن دسته از ورقهای هایمپک (HIPS) که جهت کابین داخلی یخچال کاربرد دارند، در مقابل عوامل پفدهنده از قبیل: R11 ,R141b و سیکلو پنتان مقاومت دارند.)
دیدگاهتان را بنویسید