نقش مواد اولیه پلاستیک در صنعت طلاسازی و ساخت طلای مصنوعی
طلای مصنوعی که برخلاف یک تکه معمولی از فلز روشن طلا در آزمایشگاه تولید شده، با استفاده از نانو بلورهای طلا به همراه الیاف پروتئینی و لاتکس پلیمری (مواد اولیه پلاستیک) نگه داشته شده و چگالی بسیاری کمتری نسبت به طلای معمولی اما تقریبا با همان خلوص طلای هجده عیار طلاسازی دارد.
تیم تحقیقاتی که این ماده را ساخته است، بر این باور است که با وارد کردن ذرات نانو طلا و بوجود آوردن حبابهای ریز و نامرئی هوا در ماتریس این مواد وزن این ماده میتواند پنج تا ده برابر در مقایسه با طلای عیار 75 (طلا مورد استفاده در جواهرسازی که 25درصد آن مس است) سبکتر باشد و به همین دلیل میتواند منجر به ساخت زیورآلات سبکتر شود و تحولی در صنعت طلاسازی به وجود آورد.
صنعت طلا سازی و طلای مصنوعی
دانشمند موادشناسی رافائل موزنگا میگوید: این ماده طلاییست با خواص پلاستیک. بهعنوان یک قاعده کلی، این دستاورد به ما اجازه میدهد تا هر نوع از طلا را که خواستیم با هر ویژگی خاصی و با طیف رنگی دلخواه تولید کنیم. برای رسیدن به این نتایج دانشمندان نانو ذرات کریستالی طلا را با الیاف پروتئینی و لاتکس پلیمری، به همراه آب و نمک ترکیب کردند تا یک ترکیب ژل مانند بهدست آید. هنگامیکه الکل در محفظهای از گاز CO۲ با فشار بالا قرار میگیرد، الکل با CO۲ واکنش داده و باعث ایجاد یک آئروژل میشود. با استفاده از گرما (دما ۱۰۵ درجه سلسیوس) این آئروژل را میتوان قالبگیری کرد.
به هنگام افتادن درست مانند یک پلاستیک رفتار میکند، اما با خلوص ۱۸ عیار از طلا. به گفته محققین این دستاورد میتواند یک حوزه جدید در زمینه صنعت طلاسازی یا آلیاژ طلا بگشاید.
در واقع عامل اصلی ایجادکننده این سبکی در این ماده، وجود حفرههای هوایی میکروسکوپی است که باعث میشود چگالی آن تا حد زیادی نسبت به طلا ۱۸ عیار کاهش پیدا کند.
مواد پلاستیک و کیمیاگری مدرن
از گذشتههای بسیار دور، آرزوی هر کیمیاگری تولید طلا از مواد بیارزش بود. اکنون دانشمندان دانشگاه ETH زوریخ توانستهاند به کمک پلاستیک (پلیاتیلن – پلیپروپیلن)، طلای سبک وزن ۱۸ عیار بسازند که خواص آن همانند طلای کاملاً فلزی ۱۸ عیار بوده، ولی چگالی بسیار کمتری دارد. البته پیش از این که زیاد خوشحال شوید، باید بگوییم که این طلای سبک وزن همچنان آلیاژی از فلز با ارزش طلا بوده و اینطور نیست که دانشمندان صرفاً پلاستیک (مواد اولیه پلاستیک) را به طلا تبدیل کرده باشند.
پیش از این که روش علمی آن را بررسی کنیم، کاربردهای طلای سبک وزن را بررسی خواهیم کرد. این نوع از طلا بیشتر در مصارف تزیینی مانند زیورآلات و صنعت طلاسازی کاربرد دارد. زیرا طلای ۱۸ عیار استفاده شده فعلی، از آلیاژهای فلزی تشکیل شده که وزن آن را بسیار بالا برده و ممکن است چندان به مذاق بسیاری از مردم خوش نیاید.
طلای سبک وزن ۱۸ عیاری که دانشمندان دانشگاه ETH زوریخ ساختهاند، فلزهای اضافی (مس) را با شبکهای از پلاستیک (مواد اولیه پلاستیک) جایگزین کرده و توانستهاند چگالی آن را از ۱۵ گرم بر سانتیمتر مکعب به تنها ۱.۷ گرم بر سانیتیمتر مکعب برسانند.
دیدگاهتان را بنویسید