کاربرد مواد پلاستیکی در صنعت ساختمان – دلایل و نحوهی استفاده از آنها
در مطالب قبلی به کاربردهای مواد پلاستیک در پزشکی اشاره کردیم. در این مطلب نگاهی میاندازیم به نحوه و علت استفاده از مواد پلاستیکی در صنعت ساختمان.
بسیاری از شرکتهای ساختمانی از مواد پلاستیکی استفاده میکنند. این کاربردها تقریباً همهچیز را شامل میشوند، از لولاها و پیچهای پلاستیکی گرفته تا قطعات پلاستیکی بزرگتر که در دکوراسیون، سیمکشی برق، کف سازی، ضد آب کردن و غیره به کار میروند.
معمولاً متخصصان ساختمانسازی بر اساس معیارهای زیر مواد پلاستیکی را انتخاب میکنند:
- دوام
استحکام بسیاری از مواد پلاستیکی مثل فلزات است البته استحکام آنها حتی از برخی فلزات هم بیشتر است. همچنین، تجهیزات پلاستیکی معمولاً در برابر خوردگی مقاوم هستند که موجب میشود در فضای باز و در معرض انواع آبوهوا به مدت خیلی طولانی سالم بمانند.
- مقرونبهصرفه بودن
همانند اکثر صنایع، هزینه یکی از عوامل مهم در پروژههای ساختمانی است. بسیاری از مواد پلاستیکی از لحاظ اقتصادی بسیار بهصرفه هستند.
- بازیافت
برخلاف فلزات، برخی پلاستیکها بدون اینکه خواص شیمیایی خود را از دست بدهند قابل بازیافت هستند و درنتیجه میتوان بارها از آنها استفاده کرد.
- صرفهجویی در انرژی
پلاستیک حرارت کمتری نسبت به فلزات مصرف میکند. عایق بودن برخی پلاستیکها، سطح آلودگی صوتی را هم کاهش میدهد.
- ایمنی
مواد پلاستیکی معمولاً بسیار سبکتر از فلزات هستند. سبکی این مواد، حمل آنها و بالا بردنشان برای نصب در محلهای مورد نظر را راحتتر کرده است.
- نصب راحت
سبکی مواد پلاستیکی موجب میشود که نصب قطعات آنها سریع و راحت از مواد فلزی انجام شود.
استفاده از مواد پلاستیکی در صنعت ساختمان
کف سازی
مواد پلاستیکی مثل پلیوینیل کلراید (PVC) و پلی اتیلن برای ساخت کفپوشهایی به کار میروند که کمتر در معرض فرسودگی هستند. همچنین آلودگی صوتی را کاهش میدهند و بهراحتی تمیز میشوند.
سقف سازی
برای محافظت از سطح خارجی سقف در برابر خرابی به دو لایه ماده پلاستیکی متفاوت نیاز است. لایه بالایی از اولفین یا وینیل گرمانرم رنگی ساخته میشود و لایه پایینی از فوم پلیاورتان ساخته میشود که انرژی کمتری مصرف میکند و فضای داخل خانه را خنکتر نگه میدارد.
عایقکاری
اسپری پلیاورتان معمولاً برای ساخت ساختمانهای سبز یا کممصرف استفاده میشود. فوم پلیاورتان صلب مقاومت گرمایی بالایی دارد که موجب یکنواختی دما میشود. فوم پلیاورتان به دلیل سبکی، مقاومت شیمیایی و بازدارندگی اشتعال پرمصرف است. عایق پلیاورتان به دلیل ساختار سلولی بسته، مسدودکننده جریان هواست و موجب صرفهجویی در مصرف انرژی میشود.
دیوار
پانل عایق ساختمانی (SIP)، ساندویچی متشکل از پلی استایرن در میان دو لایه نازک تخته چوب پرسی است. این نوع دیوارهای کامپوزیتی پیشساخته را میتوان بهراحتی به محل کار منتقل کرد و تکیهگاه خوبی برای ستونها و ملزومات متعلق به آنها هنگام نوسازی ساختمان هستند.
لولهها
لولههای پلاستیکی که معمولاً از جنس پلیوینیل کلراید (PVC)، CPVC، آکریلونیتریل بوتادین استیرن (ABS) یا پلیاتیلن ساخته میشوند، انعطافپذیر و بسیار سبک هستند به همین دلیل نصب آنها راحت است. همه این مواد پلاستیکی ضد آب هستند و مقاومت شیمیایی بالایی دارند به همین دلیل برای بسیاری از محیطها مناسب هستند.
پنجرهها
پلیکربنات برای ساخت پنجرههای ساختمانی به کار میرود. این ماده پلاستیکی مقاوم، شفاف و بسیار سبک است. پنجرههای پلیکربنات نسبت به پنجرههای شیشهای معمولی در برابر شکستگی مقاومتر هستند. معمولاً برای ساخت قاب پنچر از وینیل و فایبرگلاس استفاده میشود. فایبرگلاس بسیار مقاوم است و وینیل بادوام و ارزان است.
دربها
دربهای برخی پروژههای ساختمانی از فوم پلیاورتان سخت با پوشش پلاستیک تقویتشده با الیاف ساخته میشوند. ساختار ساندویچی این دربها موجب شده که بسیار مقاوم باشند.
دیدگاهتان را بنویسید